Nemzetek karácsonyi finomságai:Buche de noel

A franciáknál a karácsonyi édességek elmaradhatatlan alkotója a csokoládé. Legnevezetesebb ünnepi süteményük a Buche de noel, vagyis a csokoládés fatörzs. Az alapja egy rummal ízesített piskóta, amelybe vajból, cukorból és tojásból készült, kakaóval valamint reszelt narancshéjjal ízesített krémet töltenek. Az ország déli részén jellemz? az úgynevezett 13 karácsonyi desszert, amely 13 különféle
csemegéb?l (mazsola, birsalmasajt, nugát, marcipán, dió, mogyoró, mandula, füge, datolya, kandírozott citrom, aszalt szilva és körte) áll.

Francia csokoládés fatörzs (12 szelethez)

hozzávalók tésztához:
tojás 6 db
cukor 12 dkg
rétesliszt 7 dkg
kakaópor 3 kg
rum 3 ev?kanál
szódabikarbóna ½ kávéskanál

hozzávalók a krémhez: margarin 20 dkg, cukor 15 dkg, tojás 3 db, kakaópor 3 dkg, reszelt narancshéj

elkészítése:A tojások sárgáját a cukorral és a szódabikarbónával habosra keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, kakaóport, és a felvert tojásfehérjét. Tepsiben kb. ujjnyi vastagságú tésztát sütünk bel?le (10 perc). Ha kész,kiborítjuk a tepsib?l, és meglocsoljuk a rummal,
majd a tésztát feltekerjük, és h?lni hagyjuk. Közben elkészítjük a krémet: a cukrot elkeverjük a tojásokkal és a kakaóporral,ízesítjük reszelt narancshéjjal és g?z fölött s?r? krémmé f?zzük. Megvárjuk, míg langyosra h?l, és kikeverjük puha margarinnal.A feltekert tésztát szétnyitjuk, rákenjük a krémfelét, majd visszatekerjük. A maradék krémmel kívülr?l is bekenjük. Villával bevagdoshatjuk, és a krémb?l göcsörtöket formázhatunk rá, hogy fa kinézet? legyen. 8-10 órára h?t?be tesszük fogyasztás el?tt.

Forrás:mdosz.hu