Nemzetek karácsonyi finomságai-stollen

dresdner-christstollenA karácsonyi ünnepek közeledtével a háziasszonyok a finom ételek és desszertek újdonsült receptjei között keresgélnek, valamint előszedik a régi, jól beváltakat is, amelyek kifejezetten az ünnephez köthetők. Nemcsak nálunk, de szinte minden nemzetnél vannak olyan jellegzetes édességek, sütemények, desszertek, amelyeket karácsonykor fogyasztanak.

Németország karácsonyi desszertje az ún.Stollen, ami legalább olyan jellegzetes, mint nálunk a bejgli.A drezdai Christstollen® első írásos említése 1474-ből származik. Az egykoron böjti süteményként készült gyümölcskenyér manapság igazi karácsonyi ínyencségnek számít. Böjti eledel korában a stollen zablisztből, vízből és repceolajból készült, a puritán süteményből az idők során egy vajas kelt tésztás, kandírozott gyümölcsökkel gazdagított, porcukros finomság vált.  Különlegességét az adja, hogy a kelt tésztába vaníliát, valamint kandírozott narancs- és citromhéjat sütnek,majd az egészet rummal ízesítik.Ugyancsak híres a németek gyümölcskenyere,amit már sokszor jóval az ünnepek előtt elkészítenek. A cukorból, lisztből, margarinból készült élesztős tésztához mandulát, mazsolát és kandírozott gyümölcsöket adnak.Úgy tartják, hogy mindkét jellegzetes német karácsonyi desszert közül Drezdában készítik a leghíresebbeket, és sokak szerint a legfinomabbakat is.

Egy kis magyarítás: stollen egycsipet konyhájából ami valljuk meg egészen messze jár a zabliszttől a repceolajtól és a víztől.