Nem találtak összefüggést a szívbetegségek és a telített zsírok között

(MTI) – A szívbetegségek és a telített zsírok között nem találtak összefüggést azok a brit kutatók, akik nagy számú korábbi tanulmány adatainak elemzését végezték el.

omegaKimutatták: a telített zsírsavak nem okoznak szívbetegséget, az „egészséges”, úgynevezett többszörösen telítetlen zsírsavak pedig nem el?zik meg a szív- és érrendszeri problémákat. Szemben a több évtizedes étkezési irányelvekkel a Cambridge-i Egyetem kutatói arra a következtetésre jutottak, hogy a zsíros ételek, a tejszín vagy a vaj mell?zése nem valószín?, hogy egészségesebbé tenné az embert – idézte a The Daily Telegraph brit napilap online kiadása az Annals of Internal Medicine cím? szaklapban megjelent tanulmányt.
Rajiv Chowdhury kutatócsoportja 18 országban készült 72 tanulmány több mint 600 ezer résztvev?jének adatait elemezte. Az analízis legfontosabb eredménye szerint semmiféle összefüggés mutatható ki a telített zsírok, akár az étrendben fordultak el?, akár a vérben mérték a szintjüket, illetve a szívproblémák között.
Az is kiderült, hogy az „egészséges”, többszörösen telítetlen zsírsavaknak – köztük az az omega-3-nak és az omega-6-nak – általában nincs hatása a szívbetegségek kockázatára, csak az olajos halban található omega-3 függ össze az alacsonyabb kockázattal. A népszer? omega-3-at és omega-6-ot tartalmazó étrend-kiegészít?k jótékony hatásait azonban nem mutatták ki.
Jeremy Pearson, a Brit Szív Alapítvány orvosigazgatója szerint a végs? következtetés levonása el?tt nagy létszámú klinikai próbákra lenne szükség. „A szív egészségét legjobban az védi, aki abbahagyja a dohányzást, rendszeresen mozog, és az egész étrendje egészséges, vagyis nemcsak a zsírokra figyel, hanem a só, a cukor, gyümölcs- és zöldségfélék fogyasztására is” – jelentette ki Pearson.
Telített zsírsavak leggyakrabban a vajban, a sajtban, a zsíros húsban, a kolbászban, a tortákban és kekszekben találhatók. A brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) irányelvei szerint az átlagos férfinak legfeljebb napi 30 gramm, a n?nek 20 gramm telített zsírt tanácsos fogyasztania.
Nemrég végzett kutatások azonban kimutatták, hogy a telített zsírsavakban szegény étrend nem csökkenti a koleszterinszintet, valamint a szívbetegségeket sem el?zi meg.
Egészségügyi szakemberek azonban óvatosságra intenek a friss elemzés eredményeivel kapcsolatban. Tom Sanders, a londoni King’s College orvosa szerint az egyes étrendi összetev?k – a telített zsírok, a só, a cukor – helyett azoknak a diétáknak a jobb leírására kellene koncentrálni, amelyekr?l ismeretes, hogy csökkentik a szívproblémák kockázatát, ilyen például a mediterrán vagy a vegetáriánus étrend.