Nébih: az eddig is vizsgált egri kistermelő terméke okozta a megbetegedéseket

Budapest – A júniusi botulizmus megbetegedések el?idézésében érintett termékeket a június óta vizsgált egri kistermel? állította el? – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kedden az MTI megkeresésére. Az illetékes élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság 60 nappal meghosszabbította az élelmiszerbiztonsági vizsgálatot, így augusztus végére várható eredmény.

Szarvasgomba

Szarvasgomba

A hivatal közlése szerint nem a szintén a kistermel?höz köthet? Gourmand Companyt, hanem a közvetlenül a kistermel? tevékenységét vizsgálják. Eddigi információik szerint a kistermel? készítményeinek választéka meghaladta a negyvenet, „ebb?l két termék, a szarvasgomba pesto, illetve a humusz a gyanúsítottak”. Azt írták: az már kiderült, hogy a szarvasgomba pesto nem szarvasgombából, hanem vásárolt csiperke gombából készült, szarvasgombás olaj ízesítéssel. A termelés dokumentumainak hiánya azonban hátráltatja a vizsgálatot – tették hozzá.
    Az illetékes élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság 60 nappal meghosszabbította az élelmiszerbiztonsági vizsgálatot. A közlés szerint a hatóság komplex vizsgálatot végez, ami nem csupán laboratóriumi vizsgálatokat jelent. Ennek oka egyebek mellett az, hogy a megbetegedést kiváltó élelmiszer vizsgálata sokszor már nem lehetséges, hiszen azt a betegek elfogyasztották, ahogy az ebben az esetben is történt. A kistermel? megbetegedést közvetít? termékeinek gyártása nagy valószín?séggel 2013 második felében történt, de termelési dokumentumok hiányában és eltér? lejárat alkalmazása mellett konkrét tételt, tételeket beazonosítani nem lehetett – írták.
    A termékek vizsgálata mellett a hatóság vizsgálja a kistermel? tevékenységének jogszer?ségét és szakszer?ségét a termelés, az értékesítés, a személyzet és az el?állításhoz használt eszközök vonatkozásában is. Dokumentumok hiányában a komplex vizsgálat id?igényes, az ügy lezárása augusztus végére várható – f?zték hozzá.
    A kistermel? a tevékenységét nem a hatóságnál regisztrált címen végezte, és jelenleg kistermel?ként nincs a hatóságnál regisztrált címe.
    A vizsgálat elindítása óta nem történt új megbetegedés, ami feltehet?en a hatékony lakossági felhívásnak köszönhet? – jegyezték meg.
    A Nébih június 21-én közleményben figyelmeztetett a botulizmus veszélyére. Közölték: alapos a gyanú, hogy Keksz Zsolt egri kistermel? Gourmand Company márkajelzés? készítményeit?l betegedett meg botulizmusban négy ember. Az illetékes élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság a kistermel? tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztette, és kötelezte ?t a termékeinek visszagy?jtésére.
    Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat azt közölte: nemzetközi és magyarországi járványügyi információk, valamint a Nébih adatai alapján Magyarországon egy, Grúziában és Franciaországban három esetben fordult el? olyan botulizmus megbetegedés, amelyet megel?z?en a beteg a magyar termel? termékéb?l fogyasztott. A gyártó 12 termékcsoporton belül mintegy 61 féle, csak zöldségféléket tartalmazó terméket állít el?.
    Keksz Zsolt azt feltételezi, hogy nem a cége által gyártott termékekt?l betegedtek meg a fogyasztók. Érvelése szerint ?stermel?ként az el?írtnál is szigorúbb szabályokat alkalmaznak, termékeiket több órán át 100 fok feletti h?mérsékleten h?kezelik, így a betegséget okozó baktérium mindenképpen elpusztulna az eljárás során.

(MTI)