A nagy sótartalmú táplálkozás védi a bőrt a fertőzés ellen

A legtöbb ember több sót eszik, mint amennyire szüksége van, ami fokozza a kockázatukat szívbetegségre és sztrókra, bizonyítják a kutatók.
Most viszont a Cell Metabolism (Sejt metabolizmus) folyóiratban megjelent írás arról tudósít bennünket, hogy a táplálékkal felvett sónak előnye is van: megvédi a szervezetet a mikrobáktól.
A felgyülemlő nátrium  az egér bőrén felerősítette a bőrt megfertőző paraziták elleni immunválaszt.
Az eredmény arra utal, hogy a táplálékkal felvett sónak terápiás jelentősége lehet.
„Egész eddig úgy tekintettek a sóra, mint valami elrettentő tényezőre. Amit valóban elrettentőnek is ismerünk a kardiovaszkuláris megbetegedések szempontjából” – mondja az első szerző, Jonathan Jantsch mikrobiológus (Universitatsklinikum Regensburg and Universitat Regensburg).
„Kutatásunk harcba száll ez ellen az egyoldalú szemlélet ellen. Megmutatja, hogy a fertőzés helyén a növekvő sóakkumuláció ősi időkből származó stratégia lehet a fertőzések legyőzésére, sokkal korábbi, mint az antibiotikumok felfedezése.”
A nagy mennyiségű nátrium tárolása a bőrben – főleg az idősebbeknél – magas vérnyomáshoz vezethet, megnövelheti a szívbetegség és a sztrók kockázatát. A magas sótartalmú táplálkozás, ami növeli a nátriumtárolást a bőrben, ugyancsak ronthatja az autoimmunk betegek állapotát, és a gyomorrák kockázatát is növelheti.
„Nem volt világos, mi lehet az evolúciós előnye ilyen sok só tárolásának a szervezetben” – magyarázza Jens Titze (Vanderbilt University).
Akkor tették a felfedezést, amikor Titze és munkatársai rendkívül nagy mennyiségű nátriumot találtak egy egér fertőzött bőrén, amit egy társa harapott meg. Ekkor kezdtek Jantsch-sal a fertőzés és a sóakkumuláció vizsgálatába
A baktériummal fertőzött bőrű páciensek bőrén is nagy mértékű só gyűlt fel. Majd, az állatkísérletek során kimutatták, hogy a magas sótartalmú táplálék fokozta az immunsejtek (a makrofágok) aktivitását, előmozdítva a parazita egysejtűvel (Leishmania major) fertőzött láb gyógyulását.
A továbbiakban a kutatók azt fogják vizsgálni, hogyan gyűlik fel a só a bőrben és miként vált ki immunválaszt, és vajon miért gyűlik fel a só az idősebb emberek bőrében.
„A szabályozás megértése nemcsak a gyógyszer kifejlesztésében segíthet, ami fokozza a helyi sólerakódást és segít legyőzni a fertőző betegséget, de új stratégiához is elvezethet: megmutathatja, hogyan mobilizáljuk a nátrium raktárakat az idős embereknél, és hogyan előzhetjük meg a kardiovaszkuláris betegségeket” – érvelt Jantsch.
„Úgy gondoljuk, hogy egy magas sótartalmú sebkötöző helyi alkalmazása és hasonló mikrobaellenes megoldások is jó szolgálatot tehetnének.”
Ugyanakkor nem győzik eléggé hangsúlyozni, hogy a nagy sótartalmú étkezés elrettentő következményeit: a magas vérnyomást és a kardiovaszkuláris betegségeket.
„Kutatási eredményeink nem igazolják a magas sótartalmú étrendet a lakosságnál. Viszont olyan esetekben, amikor a só akkumulációja a fertőzés helyén nem elégséges, só táplálékkiegészítő lehet a terápiás lehetőség. De erről majd a további kutatások után” – zárta Jantsch.
Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-03/cp-ahd022415.php

Független.hu