Legközelebb ha a kedves olvasó valakire a részeg disznó kifejezést használná jusson eszébe ez a tanulmány. Lehet, hogy a szerencsétlen állat csak a tudománynak esett áldozatul? 🙂
A Rhode Island és a The Miriam kórház kutatói Frank Sellke vezetésével nem mást vizsgáltak, mint a vörösbor és a vodka hatását magas koleszterin szint? sertéseken, és azt találták a pinot noirt kedvel?k jobban jártak, mit a vodkaivók.
Szerettük volna tesztelni a mérsékelt borfogyasztás ,vagy vodkaivás el?nyeit összefüggésben a sokakat érint? magas koleszterin szinttel. Azt találtuk, hogy mindkét alkoholféleség mérsékelt fogyasztása csökkenti a szív- és érrendszeri kockázatot, de a vörösbor fokozottabb védelmet nyújthat antioxidáns tulajdonságai miatt.
A vizsgálatban már korábban magas zsírtartalmú diétával „kezelt” sertéseket három csoportra osztottak . Az els? továbbra is tartotta a diétát önmagában, a második csoportban ez kiegészült napi vörösborral, a harmadikban pedig vodkával.A bort és a vodkát a sertések élelmiszerével keverték össze és olyan dózist választottak, hogy mindkett?ben egyenl? legyen az alkohol tartalom.
Hét hét után megállapították hogy az alkohollal kezelt csoportokban jelent?sen megnövekedett a véráramlás a szívben, de már itt is volt különbség a vörösbor javára.Ezen túlmen?en a jó vagy HDL koleszterin szint szignifikánsan megn?tt a két alkohollal kezelt csoportban, míg az összkoleszterin nem változott.
A vizsgálatok során megállapították hogy miközben a vörösbor és a vodka el?nyös lehet a szívnek mégis másképpen m?ködnek.A vörösbor tágítja az ereket míg a vodka azt okozta hogy több járulékos ér fejl?dött.Ez a megállapítás új megvilágításba helyezte azokat a mechanizmusokat ahogy a mérsékelt alkoholfogyasztás csökkenti a szív-és érrendszeri kockázatot. Hogy ezek a kedvez? hatások észlelhet?ek-e az embernél az még a jöv? zenéje.
Korábbi vizsgálatok már kimutatták a sör, a bor, és az egyéb szeszes italokhoz társított kardiovasculáris kockázat csökkenést.Különösen egyedül álló tulajdonságokkal bír ebben a vonatkozásban a vörösbor a benne rejl? természetes anyagok miatt amelyek közül kiemelkedik a resveratrol.
Forrás: ScienceDaily