Mit együnk influenzajárvány idején?

Néhány napos diéta nem ártalmas téli vírus- vagy bakteriális fert?zés esetén, vagyis ha valakinek nincsen étvágya, nem kell er?ltetni az evést, elegend? a b?séges folyadékfogyasztás. Étrend-kiegészít?k szedése és a „szuper élelmiszerek” fogyasztása helyett a változatos, sokféle alapanyagot tartalmazó étrenddel hatékonyabb m?ködésre serkenthetjük védekez? rendszerünket, ami influenzajárvány idején különösen fontos – mondta Veresné Dr. Bálint Márta, a Semmelweis Egyetem Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszék f?iskolai tanára. Az immunrendszert er?sít? értékes tápanyagokat természetes forrásból, élelmiszerekkel elfogyasztva nem lehet túladagolni, s?t ezek egymás hatását és hasznosulását is támogatják.

A szervezet természetes ellenálló képessége nagymértékben javítható, ha étrendünk megfelel? mennyiségben tartalmaz vitaminokat, ásványi anyagokat, antioxidáns hatású biológiailag aktív növényi vegyületeket (pl. flavonoidok), és teljes érték? fehérjét. Az immunrendszer szempontjából kiemelt szerepe van a cinknek, amely a sejtek szaporodáshoz, újraképz?déséhez szükséges – sorolta a dietetikus hozzátéve, a tökmag, sovány marhahús, és a hüvelyes növények mind jó cinkforrások.

A vitaminok közül a B12-, az A-, C- és E-vitaminok fogyasztására kell különös gondot fordítani, ám fontos, hogy ezeket – a túladagolás elkerülése érdekében – els?sorban ne étrend-kiegészít?kkel vigyük be szervezetünkbe, hanem természetes forrásokból. A B12-vitamin minden állati eredet? termékben (pl. hús, hal, tojás, kefir), valamint dúsított gabonapelyhekben megtalálható.  Az A-vitamin véd a fert?zésekt?l, mivel el?segíti a b?r és a nyálkahártya épségét, és ezáltal kevesebb esélyt ad kórokozók szervezetbe jutására. Veresné Dr. Bálint Márta javaslata szerint naponta szükséges A-vitamin tartalmú élelmiszereket (pl. máj, tojás, tejtermékek, margarin), vagy ezek el?nyagát, a béta-karotint tartalmazó színes zöldségeket (pl. süt?tök, piros húsú kaliforniai paprika, brokkoli) és gyümölcsöket (pl. aszalt sárgabarack) fogyasztani.

A túlzásba vitt C-vitamin bevitel id?vel akár vesek? kialakulásához is vezethet, a napi szükséglet duplája (180-200 mg) már nagymértékben támogathatja  az immunrendszer m?ködését  – hívta fel a figyelmet a f?iskolai tanár. A legjobb természetes C-vitamin-források a friss gyümölcsök (pl. citrusfélék, kivi), zöldségek (pl. zöldpaprika, kelbimbó, karfiol, fejes-, kel- vagy savanyú káposzta). A káros szabadgyököket hatástalanító E-vitaminnak szintén fontos szerepe van a légutak egészsége szempontjából, valamint segíti az immunsejtek képz?dését. Az étolajokon kívül többek között a gabonacsírákban és tojássárgájában található meg – ismertette Veresné Dr. Bálint Márta.

Immunrendszerünk felépítéséhez jó min?ség? fehérjére is szükség van, mely a sovány tejtermékekben (pl. túró, joghurt), húsokban, halakban, tojásban található. Ezek hasznosulásához, anyagcseréjéhez nélkülözhetetlen a B6-vitamin, melynek gazdag forrásai többek között a barna rizs, és a teljes ki?rlés? gabonatermékek.

A bélrendszernek is jelent?s szerepe van az immunvédekezésben – szögezte le Veresné Dr. Bálint Márta. A probiotikus joghurtok olyan hasznos baktériumokat tartalmaznak megfelel? számban, amelyek a vastagbélben megtapadva kevesebb életteret hagynak a kórokozóknak, így támogatják a bélflóra és a védekez?rendszer épségét. A népi gyógyászatban már bevált fokhagyma jellegzetes ízét és illatát adó hatóanyaga (allicin) baktérium-, vírus- és gombaellenes hatású, érdemes ezért f?zéshez és salátákhoz bátran használni bel?le – javasolta a f?iskolai tanár.

Veresné Dr. Bálint Márta felhívta a figyelmet, hogy hányás, hasmenés, étvágytalanság esetén esetén nem gond, ha valaki egyáltalán nem tud enni, ám ilyenkor legalább napi 2-2,5 liter folyadék elfogyasztása szükséges, amivel elkerülhet? a kiszáradás és a baktériumok is könnyebben kiürülnek a szervezetb?l. A különösen veszélyeztetett csoportoknál – gyerekeknél, és id?seknél – hasmenéssel, hányással járó fert?zés esetén  segítséget jelent a gyógyszertárban kapható ún. orális rehidráló sókeverékkel készített folyadék fogyasztása, amivel pótolni lehet a szervezetb?l a tünetek  következtében kiürült ásványi anyagokat és vizet.

Semmelweis.hu

salátaÉs egy recept,hogy ne csak elméletben lássuk az egészet! Bár csak egy salátáról van szó mindenki képzelje hozzá a számára megfelel? fehérje kiegészítést és a cink vonatkozásában szórhatunk rá tökmagot is!

Joghurtos tavaszi saláta