Mindent másra kéne használni: mi derült ki a komlóról

A komlónak, ami a sör kesernyés ízét adja, csak a toboztermését használják fel a sörgyárban. A murvalevelek*, amelyek antioxidánsokat (polifenolokat) tartalmaznak, mennek a hulladékba.

* murvalevél – (bractea): a lomblevélt?l eltér? alakú és méret? levél, amely a levél hónaljában megbújó virágzatot védelmezi

humulus lupulusYoshihisa Tanaka és munkatársai korábbi kutatásaik során megállapították, hogy a komló murvalevelében lev? polifenolok segítenek a fogszuvasodás és az ínybetegség gyógyításában.

A murvalevelek kivonata nem engedi a fogbetegségeket okozó baktériumokat megtapadni a felületeken, és elejét veszi, hogy toxinokat bocsássanak ki.

Évente 2300 tonna komlótermést takarítanak be az Egyesült Államokban, ebb?l nagy mennyiség? murvalevelet lehetne hasznosítani fogászati célokra. De ezidáig még csak keveset azonosítottak a murvalevelek több száz lehetséges összetev?jéb?l. Tanaka és csapata ezeket az anyagokat vizsgálta.

Kromatográfia segítségével három új vegyületre, egy ismert, de növényekben még nem azonosított, és 20 ismert vegyületre bukkantak a komlóban. A murvalevelek jelent?s mennyiségben tartalmaztak például  proantocianidineket amelyek antioxidáns tulajdonsággal rendelkeznek.

Forrás: fuggetlen.hu