Mindent másra kéne használni: a vörösbor

Ismert hogy vörös bornak számos pozitív hatása van egészségünkre. A University of Missouri-Columbia egyetem kutatói azt találták, hogy a vörös bor sok egyéb hatása mellett véd a nyáron oly gyakori élelmiszer eredetű fertőzésekkel szemben.

Egy élelmiszervizsgálati tudományos program keretében vizsgálták különböző fajta vörös borok és szőlőlevek hatását a bélben élő hasznos (probiotikus ) és kórokozó baktériumokra, amelyek a bélrendszerben találhatók vagy megbetegítik azt. Különösen a cabernet és merlot típusú borok bírtak antibakterialis tulajdonságokkal amellett hogy nem károsították a hasznos bélflórát.

A vizsgált kórokozó fajok között volt a Salmonella thyphi, a Helicobacter pilori, a Listeria monocytogenes, és az E. coli. E két utóbbi fertőzés súlyos lefolyású és végzetes is lehet.

A Listeria bakterium által okozott fertőzés tünetei nagyon hasonlítanak az egyéb élelmiszer fertőzések tüneteihez :hányás, hasmenés, fejfájás. Szövődményként azonban agyhártyagyulladás, vérmérgezés is kialakulhat. Az esetek 20-30%-ában halálos kimenetelű. Egészséges emberek gyakran tünetmentesen átvészelik. Azonban időseknél, várandósaknál, legyengült immunrendszerű betegeknél alacsonyabb szennyezettség is okozhat megbetegedést.

A tanulmány kicsit másként közeledett a vörös borokhoz mint a korábbiak. A híradások általában arról szólnak hogy a vörös borok mérsékelt fogyasztása jótékony hatással van a szív és érrendszeri megbetegedésekre. De akkor miből táplálkozik az a népi megfigyelés, hogy  élelmiszer eredetű fertőzések tüneteit egy pohár vörös bor csökkenti. A tanulmány kimutatta hogy a probiotikus baktériumok szaporodását nem gátolta a vörös bor, a kórokozókét viszont igen. (Számos fehér bort is vizsgáltak de ott nem kaptak pozitív eredményt.) Ezt a hatást nem csak a borban levő etanol és a savtartalom váltja ki,hanem valószínűleg a resveratrol is szerepet játszik benne.

A resveratrol sokoldalú növényi hatóanyag. Antioxidáns tulajdonságú, lassítja az öregedés folyamatát, megelőzheti a krónikus gyulladásokat, csökkentheti a vérrögök kialakulását . Néhány tanulmány kimutatta hogy tumorsejtekben apoptózist indukál(programozott sejthalál), és csökkenti a szaporodási aktivitást.

A resveratrolt számos növény termeli hogy általa védekezzen a bakteriális és gombás fertőzések ellen, de legnagyobb mennyiségben a kékszőlő fajták termésében fordul elő, amelyekben számos más biológiailag szintén igen hatásos flavonoid is előfordul (kvercetin, rutin, kempferol). A bor készítése során a szőlő héjában és magjában lévő flavonoidok beleoldódnak a mustba, majd az érési folyamat után a bor hatóanyagait alkotják.

Ha nincs patika a közelben csupán néhány borospince, egy egyszerűbb fertőzést talán kezelhetünk ilyen kellemes módon. (Persze felnőttek esetében! )