Mindent másra kéne használni: a vörösbor

Ismert hogy a vörösbornak számos pozitív hatása van egészségünkre. A University of Missouri-Columbia egyetem kutatói azt találták, hogy a vörösbor sok egyéb hatása mellett véd a nyáron oly gyakori élelmiszer eredet? fert?zésekkel szemben.

Egy élelmiszervizsgálati tudományos program keretében vizsgálták különböz? fajta vörösborok és sz?l?levek hatását a bélben él? hasznos (probiotikus ) és kórokozó baktériumokra- amelyek a bélrendszerben találhatók vagy megbetegítik azt. Különösen a cabernet és merlot típusú borok bírtak antibakterialis tulajdonságokkal amellett hogy nem károsították a hasznos bélflórát.

A vizsgált kórokozó fajok között volt a Salmonella thyphi, a Helicobacter pilori, a Listeria monocytogenes, és az E. coli. E két utóbbi fert?zés súlyos lefolyású és végzetes is lehet.

A Listeria bakterium által okozott fert?zés tünetei nagyon hasonlítanak az egyéb élelmiszer fert?zések tüneteihez :hányás, hasmenés, fejfájás. Szöv?dményként azonban agyhártyagyulladás, vérmérgezés is kialakulhat. Az esetek 20-30%-ában halálos kimenetel?. Egészséges emberek gyakran tünetmentesen átvészelik. Azonban id?seknél, várandósaknál, legyengült immunrendszer? betegeknél alacsonyabb szennyezettség is okozhat megbetegedést.

A tanulmány kicsit másként közeledett a vörösborokhoz mint a korábbiak. A híradások általában arról szólnak hogy a vörösborok mérsékelt fogyasztása jótékony hatással van a szív és érrendszeri megbetegedésekre. De akkor mib?l táplálkozik az a népi megfigyelés, hogy  élelmiszer eredet? fert?zések tüneteit egy pohár vörösbor csökkenti. A tanulmány kimutatta, hogy a probiotikus baktériumok szaporodását nem gátolta a vörösbor, a kórokozókét viszont igen. (Számos fehérbort is vizsgáltak de ott nem kaptak pozitív eredményt.) Ezt a hatást nemcsak a borban lev? etanol és a savtartalom váltja ki, hanem valószín?leg a resveratrol is szerepet játszik benne.

A resveratrol sokoldalú növényi hatóanyag. Antioxidáns tulajdonságú, lassítja az öregedés folyamatát, megel?zheti a krónikus gyulladásokat, csökkentheti a vérrögök kialakulását. Néhány tanulmány kimutatta hogy tumorsejtekben apoptózist indukál (programozott sejthalál), és csökkenti a szaporodási aktivitást.

A resveratrolt számos növény termeli hogy általa védekezzen a bakteriális és gombás fert?zések ellen, de legnagyobb mennyiségben a kéksz?l? fajták termésében fordul el?, amelyekben számos más biológiailag szintén igen hatásos flavonoid is el?fordul (kvercetin, rutin, kempferol). A bor készítése során a sz?l? héjában és magjában lév? flavonoidok beleoldódnak a mustba, majd az érési folyamat után a bor hatóanyagait alkotják.

Ha nincs patika a közelben csupán néhány borospince, egy egyszer?bb fert?zést talán kezelhetünk ilyen kellemes módon. (Persze feln?ttek esetében! )