Mi lehet a kamillában, ami csökkenti a halálozás kockázatát (az idős mexikói-amerikai nőknél?)

A Texas Egyetem Orvosi karának (Galveston) kutatása azt mutatta, hogy a kamillatea ivás jó hatással volt a 65 év feletti nők élettartamára: jelentősen csökkentette a bármely okból való elhalálozást a mexikói-amerikai nők körében.
A kamilla az egyik legrégibb gyógynövényünk, széles körben használt, jól dokumentált hatású gyógynövény, különféle betegségekre ajánlják. Mexikóban – és a mexikói-amerikaiak körében – ma is gyakran használatos.
A kutatás hét éven át követte a kamillateát fogyasztó mexikói-amerikai öregek halálozásának okát. A kutatói gárda 1677 nő és férfi adatait elemezte, amit a spanyol ajkú  idős népesség epidemiológiai felvételéből nyertek. A felvétel 5 délnyugati állam 65 és efölötti korú mexikói-amerikai lakosairólkészült. A vizsgált lakosság 14 százaléka itta rendszeresen a kamillateát.
Az adatok szerint a kamillateát fogyasztók – bármely okból való – halálozási kockázata 29 százalékkal csökkent a nőknél – a kamillateát nem fogyasztókkal összevetve, akkor is, ha a demográfiai, egészségi állapotbeli és egészségi magatartásbeli különbségeket is figyelembe vették.
Viszont a kamillatea hatástalan maradt a férfiaknál
„A különbségre nem tudunk magyarázatot adni, bár a nők gyakrabban éltek a kamillateával, mint a férfiak” – mondja Bret Howrey tanársegéd. „Az eltérés következhet a tradicionális nemi szerepekből, a nők mindennapjait kitevő háztartásról, a család egészségéről való gondoskodásból, de tükrözheti a népi gyógymódokra való erősebb támaszkodást is.”
Nem tisztázott, hogyan függ össze a kamillatea-ivás a halálozás csökkenésével. Egyes kutatások kimutatták a kamilla szerepét a hiperglikémia (magas vércukorszint) kezelésében, gyomorbántalmak, cukorbetegséggel kapcsolatos komplikációk és szorongási rendellenesség kezelésében. Hasznosnak találták még koleszterincsökkentő hatásáért, antioxidáns, antimikrobiális, gyulladáscsökkentő és plakk-ellenes hatásáért.
A kutatók úgy gondolják, mortalitás csökkentő hatásának kiderítése lesz a jövőben a kutatási területük.
Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-05/uotm-dcd052015.php

Forrás: Független.hu

Megjegyzés: Bár a címet változtatás nélkül átvettem, nem gondolom azt, hogy a kamilla hatása csak az idős mexikói-amerikai hölgyekre vonatkozna! És a választ sem tartom túlzottan bonyolultnak: valószínűleg nem egy vegyület lesz a hatásért felelős hanem összességében “maga a kamilla” !