Mi lakik bennünk?

Mármint saját magunkon meg a már jól ismert jótékony baktériumflórán kívül amely sok mindenben segít bennünket feltéve ha éppen jól érzi magát.

AdenovirusNem fogjuk elhinni de mindenki átlagosan öt egyébként betegséget okozó vírusnak ad otthont anélkül hogy tudna róla, az azonban még nem világos hogy ez az együttélés milyen (pozitív vagy negatív) hatással van ránk.

A normál baktériumflóra léte mára általánosan ismert azok számára is akik egyébként nem foglalkoznak orvostudománnyal. Akkor felmerülhet a kérdés ennek analógiájára : létezhet az emberben egy vírusflóra is? A kutatások szerint létezhet az emberrel együtt élő normális vírusflóra, amely gazdag és összetett .

Az eredmények a National Institutes of Health (NIH) által finanszírozott emberi mikrobiom kutatás részét képezik és a BMC Biology című nyílt hozzáférésű  online tudományos folyóiratban jelentek meg.

A kutatócsoport testnedvmintákat gyűjtött 102 egészséges 18-40 év közötti felnőttől . Minden részt vevőt előzetes orvosi vizsgálatnak vetettek alá . Kizárták azokat akiknél az elmúlt 2 évben már diagnosztizáltak humán papilloma vírust, vagy akit  két hónapon belül aktív genitális herpesszel kezeltek. A minták az orrból, a bőrről, a szájból, a hüvelyből és a végbélből származtak.

Minden egyes minta esetében nagy áteresztő képességű  DNS szekvenálást alkalmaztak amely lehetővé tette számukra, hogy érzékeljék a mintában levő vírusok széles skáláját.

A részt vevők testében hét víruscsaládot tudtak azonosítani közöttük a humán papilloma vírust (HPV) és a herpeszvírusokat.

A részt vevők 92%-a legalább egyféle vírus hordozója volt,  míg néhányan 10-15 vírussal is együtt éltek. Átlagosan minden részt vevő teste öt vírust rejtett, ami igen meglepő eredmény volt a kutatók szerint. Mivel minden embertől csupán öt helyről származtak a minták felmerül a kérdés hányfajta vírust tudtak volna izolálni ha az egész testfelületről származott volna a vizsgálati anyag.

A nem szexuális úton terjedő herpeszvírus a szájból származó minták 98%-ban jelen volt . HPV vírus törzset találtak a bőr minták 75%-ában  és az orrból származó minták 50%-ában. A HPV vírus új törzsei is mindkét mintában előfordultak és a vizsgálatban részt vevő nők 38%-ának hüvelyi mintájában is. Ezeknek a törzseknek a jelenlétét hozzák összefüggésbe a méhnyakrák kockázatának megnövekedésével.

A kutatók a minták többségében adenovírusokat is azonosítottak amelyek felelősek a nátháért  és a tüdőgyulladásért.

Lehetséges hogy  ezek a vírusok egy évekkel korábban átvészelt betegség maradványai? A kutatócsoport vezetője szerint azonban a nyugvó vírusok jellemzően a sejtekben tartózkodnak és nem a testnedvekben ahonnan a minták származnak.

Milyen következtetést lehet levonni a fentiekből?

Az elemzés azt mutatja hogy létezik egy  ” normális vírusos flóra ” általánosan egészséges tünetmentes személyekben. Még nem látható hogy milyen hatással vannak a velünk élő vírusok az egészségünkre, előnyünkre vagy hátrányunkra szolgálnak. De lehetséges hogy a vírusok bizonyos esetekben  erősítik az immunrendszer káros kórokozókra adott válaszát, más esetekben pedig növelik a fertőzés kockázatát.

“Nagyon fontos tudni, hogy milyen vírusok vannak jelen egy emberben anélkül, hogy a problémát okoznának, és milyen vírus lehet felelős a súlyos betegségekért amikor orvosi kezelés szükséges. Bár több kutatás szükséges most egy sokkal tisztább képet kaptunk arról hogy valóban létezik vírusok és egészséges emberek természetes közössége. “

Forrás: MNT