Mi is van azzal a laktózbontó enzimmel ?

tejA PLoS One online tudományos lapban megjelent tanulmány szerint a Zürichi Egyetem kutatói azt állapították meg, hogy egy középkori német város hajdani lakói képesek voltak a tej emésztésére. Az egyetem Evolúciós Orvostudományi Központjának Frank Rühli vezette kutatócsoportja a nyugat-németországi dalheimi temet?ben talált 36 középkori emberi maradvány fogait vizsgálta meg, hogy örökít? anyagukat elemezze. Azt fedezték fel, hogy a néhai lakosok 72 százaléka rendelkezett azzal a genetikai mutációval, amelynek révén a szervezet, az egyén egész élete során el?állíthatta a tejcukrot lebontó laktáz enzimet. Ez az érték egybevág a mai Németország és Ausztria lakosaira jellemz? 71-80 százalékkal.

A tej emésztésének képessége valójában kivételesnek számít. A tej – különösen egyik összetev?je, a laktóz, vagyis a tejcukor – ugyanis a csecsem?k alapvet? tápláléka. A legtöbb eml?sállat kicsinye a növekedés során elveszíti ezt a képességét, a laktáz enzim el?állítását kódoló gén ugyanis kikapcsolódik. Európa, Szaúd-Arábia és Kelet-Afrika öt különböz? populációjánál egymástól függetlenül létrejött az a génmutáció, amely a teljes élettartam idejére lehet?vé teszi a laktózbontó enzim termel?dését.

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy az i. e. 5000 körül él? földm?vesek még aligha emészthették meg a tejet, de kétezer évvel kés?bb az újk?kori spanyol paraszti közösségek 27 százaléka, a skandináv vadászok és gy?jtöget?k 5 százaléka rendelkezett a génmutációval, így a tejet is jól emésztette.

A középkori dalheimi lakosok körében mért értékek magasabbak voltak, mint amit korábban, a Magyarországon él?knél mértek. A mai magyarok 61 százaléka képes a tejet megemészteni, középkori arányuk mindössze 35 százalék volt. A tej emészthet?ségének evolúciója tehát, területenként eltér?en zajlott – írták a kutatók.

A tej emésztésének képessége ma az európai és az Európából származó népek körében olyan magas, hogy a tejérzékenység nemrég még betegségnek számított. Csak a 20. században, a tej fogyasztását propagáló kampányok idején ismerték fel, hogy a világ népességének nagyobb része nem tudja megemészteni a tejet.

Forrás : MTI