Mi az összefüggés a személyiségvonások és az egészség között?

A Nottingham-i Egyetem és a Kalifornia Egyetem közös kutatásában a személyiségvonások és az immunrendszer aktivitása – az immunsejtek génkifejeződése – között kereste a kapcsolatot.

manKutatásukból kiderült, hogy semmi nem támasztja alá azt a gyakran hangoztatott elméletet, hogy a negatív érzelmekre hajlamos emberek – például a depresszióra vagy a szorongásra hajlók, ‘a betegségre hajlamos személyiségek’ –  valóban rosszabb egészségi állapotúak lennének. Ellenben a személyiség extravertáltsága*, illetve óvatossága, lelkiismeretessége különbségekre vezetett az immunsejtek génkifejeződésében.

*extravertált – a társadalmi környezet iránt érdeklődő

A kutatók az öt fő személyiségvonás mentén, és két géncsoporton vizsgálták a fehér vérsejtek aktivitását: az egyik a gyulladáskeltő, a másik az vírusfertőzésre választ adó és antitest gén.

A kísérleti csoport 121 különböző etnikumú, egészséges felnőttből állt, 86 nőből és 35 férfiból. Átlagéletkoruk 24 év volt. A kísérleti személyek kitöltötték a személyiségtesztet az öt fő dimenzió mentén: extravertált, neurotikus, nyitott, kellemes és lelkiismeretes személyiség. Vérmintát is vettek tőlük a génkifejeződés analízishez, és kikérdezték őket dohányzási, alkoholfogyasztási és testedzési szokásaikról is – a későbbi ellenőrzéshez.

“Eredményeink azt mutatták, hogy az extravertáltság szignifikáns kapcsolatban állt a gyulladáskeltő gének kifejeződésével, ami arra enged következtetni, hogy a társadalom-orientált embereknek, akik várhatóan több fertőzésnek lehetnek kitéve, olyan az immunrendszerük, hogy hatékonyan megbirkózik a fertőzésekkel.”

“Míg azok az emberek, akik óvatos-lelkiismeretes beállítottságuk révén kevésbé vannak kitéve fertőzésnek, olyan immunrendszerrel rendelkeznek, amely kevésbé hatékonyan válaszol. Nem tudjuk megmondani, melyiké az elsőbbség: a biológiánk határozza-e meg a pszichológiánkat vagy fordítva?” – kérdezi a kutatásvezető, Kavita Vedhara professzor (Nottingham-i Orvosegyetem).

Ezt a két világos összefüggést függetlennek találták az egészségmagatartástól és a fehér vérsejtek alcsoportjaitól. Sőt, függetlenek voltak a kísérleti személyek megtapasztalta negatív érzelmek mennyiségétől is. A vírusellenes gének expresszióját viszont egyik személyiség dimenzióval sem találták kapcsolatban lévőnek.

Forrás: fuggetlen.hu