Megint Európa: vigyáznak az egészségünkre

europaA PATHWAY-27 projekt a bioaktív anyagok emberi egészségre és jólétre gyakorolt hatásait kutatja az emberi genomtól az élelmiszer ipari pályáig Az európai országok évente milliókat költenek olyan betegségek kezelésére, mint a metabolikus szindróma, a szívbetegségek és a diabétesz. Megfelelő étrend alkalmazásával ezen betegségek rizikófaktorai kedvezően befolyásolhatók, ami új lehetőségeket kínál olyan ízletes élelmiszerek előállítására, melyeknek az egészségre gyakorolt kedvező hatása tudományosan bizonyított

Az EU által a 7. keretprogramban támogatott PATHWAY-27 projekt (www.pathway27.eu) célja a kiválasztott bioaktív hatóanyagok (DHA, BG, AC) használatával magas hozzáadott értékű élelmiszer készítmények (tej, sütőipari és tojás termékek) kifejlesztése és étrendi ajánlások kidolgozása a fogyasztók számára, továbbá a felhasznált hatóanyagok lehetséges előnyeinek és hatásmechanizmusának jobb megértése.

Az élelmiszerek kedvező egészségügyi hatására vonatkozó állítások bizonyítására különböző útmutatók és Jó Gyakorlati leírások készülnek az ipar számára, a kis- és középvállalkozások versenyképességének és innovációs lehetőségeinek javítása érdekében. Ezenkívül a projekt ajánlásokat készít a vonatkozó jogszabályok kidolgozásához, amelyeket az ipar eredményesebben tud alkalmazni.
A projektben résztvevő magyar élelmiszer-technológiai intézet, a Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft., az élelmiszerlánc szereplőinek igényeit ismerő és képviselő partnerként, a létrehozott tudás átadásával, az eredmények széleskörű ismertetésével és az iparral, illetve a törvényhozókkal való rendszeres kapcsolattartással foglalkozó munkacsoportot irányítja, továbbá részt vesz az útmutatók és ajánlások kidolgozásában, valamint a termékfejlesztés során az élelmiszerminták érzékszervi és fogyasztói értékelésében. Az Adexgo Kft. a tejipari- és tojástermékek fejlesztéséért, míg az Adware Research Kft. a projekt adatmenedzsmenttel és biostatisztikai kiértékeléssel kapcsolatos feladatainak tervezéséért és végrehajtásáért felel. Emellett biztosítja saját fejlesztésű, validált, a hazai és nemzetközi hatósági szabályozásoknak megfelelő, nagy megbízhatóságú adatrögzítésre, tárolásra és nyomon követésre alkalmas adatmenedzsment rendszerét (Mythos) a projektben keletkező adatok összegyűjtésére és tárolására.
A projektben való részvétel és az elnyert támogatás hozzájárul Magyarország innovációs lehetőségeinek fejlesztéséhez.

Forrás: OTS Üzleti sajtószolgálat

Eddig a hír és egy kis magyarázat

DHA: dokozahexaénsav az omega-3 zsírsavak közé tartozik, a lánc 22 szénatomból áll és hat darab telítetlen kötés van benne (többszörösen telítetlen zsírsav).A hosszú szénláncú omega-3 zsírsavak – DHA és EPA – jótékony hatásai közül a legismertebb a szív- és érrendszerre gyakorolt hatás, melyet az 1970-es években ismertek fel a kutatók a grönlandi eszkimók tanulmányozásakor. Az eszkimók nagyon sok, tengeri állatokból származó zsiradékot fogyasztanak, de ennek ellenére gyakorlatilag ismeretlen körükben a kardiovaszkuláris megbetegedés. Az ezekben a zsírokban nagy mennyiségben előforduló omega-3 zsírsavak csökkentik a triglicerid szintet, a pulzus számot, a vérnyomást és az érelmeszesedést.

A legszéleskörűbben elérhető EPA és DHA források a különböző hideg vízi halfajták: a lazac, a hering, a makréla, a szardella és a szardínia. Az ezekből a halakból származó olaj körülbelül kétszer annyi n-3, mint n-6 zsírsavat tartalmaz. Más halak, például a tonhal szintén tartalmaznak n-3 zsírsavakat, de kisebb arányban. Bár a halak értékes forrásai az n-3 zsírsavaknak, azt nem maguk állítják elő, hanem a táplálékukul szolgáló algákból vagy planktonokból nyerik.

A legismertebb és egyben igen nagy mennyiségű  ( a halolajhoz képest 6x-os mennyiség) omega-3 zsírsavat tartalmazó növény a lenmag illetve a belőle sajtolt olaj.

A zöldtakarmánnyal és nem szójával és tápszerrel etetett tyúkok tojása többször annyi omega-3 zsírsavat tartalmaz mint kevésbé szerencsés társaiké, és ugyanez érvényes a zöldtakarmánnyal etetett szarvasmarhák húsára, tejére, és a belőlük készült sajtra is.

BG: ezt a dolgot béta-glükán néven ismerjük és kémiai megfogalmazásban poliszacharid molekulák, vagyis cukormolekulák láncszerű kapcsolódásával jönnek létre.A láncok sokféle formát ölthetnek ,elágazódók ,vagy lineárisak lehetnek, ha egyszerűbben akarunk fogalmazni nevezhetjük őket élelmi rostoknak,és természetesen azokat a jó tulajdonságokat hordozzák amelyeket az élelmi rostokkal kapcsolatban szoktunk emlegetni, mint koleszterin szint csökkentő, vércukorszint csökkentő ,a bél gyulladását megelőző stb szóval tényleg hatékony a metabolikus szindróma szinte mindegyik elemével kapcsolatban . Viszont a béta-glükánnak van egy immunrendszer erősítő jó tulajdonsága is. (Javíthatja a makrofágok funkcionális aktivitását és aktiválja az anti-mikrobiális működést  mononukleáris sejtek és neutrofilek esetében.) A természetben baktériumok, gombák,algák, zuzmók, és fejlettebb növények sejtfalában találhatók meg. Igen nagy mennyiségben található például a zab-,és árpakorpában.

AC: lefordítva antocianinok amelyek növényi színanyagok, színük a pH függvényében változik és a pirostól a kékig mindenfélék lehetnek.Oldalainkon már többször és többféle összefüggésben volt róluk szó . Legáltalánosabb amit mondhatunk róluk hogy erős antioxidánsok és az összes egészségre gyakorolt jótékony hatásuk ennek köszönhető. Miben is  találhatók ? A szép színes zöldségekben és gyümölcsökben:padlizsán ,vörös káposzta, alma , narancs,piros szőlő, vörösbor.

Akkor miről is szól ez a cikk? Arról hogy ezeket a dolgokat valahogy beleaplikálják a tejbe, a tojásba, meg a sütőipari termékekbe, és erről jogszabályokat, irányelveket , gyártási sémákat, meg satöbbit dolgoznak ki. A probléma számomra itt kezdődik! Mindezek  normális módon benne vannak az ételeinkben. A tojásban meg a tejben benne lennének az omega-3 zsírsavak ha normális módon takarmányoznák az állatokat. A béta-glükánok benne lennének a pékárukba csak egy kis korpa kellene beléjük. Nem kell sokat gondolkodni az egészen. Csak az antociánokkal nem tudok mit kezdeni. Azt hogyan fogják belevarázsolni a tejbe ,a tojásba …….talán lila tejet fogunk inni ,meg lila kenyeret eszünk hozzá?

Hát hiába az EU rajta tartja a szemét az egészségünkön. 🙂