Mediterrán étrenddel csökkenthető az Alzheimer-kór kockázata

Washington- A megfelel? étrend szignifikánsan csökkenti az Alzheimer-kór kockázatát – állítják egy tízéves kutatás alapján amerikai tudósok. A chicagói Rush Egyetem kutatói eredményeiket az Alzheimer’s & Dementia cím? folyóirat márciusi számában tették közzé.

    Az Alzheimer kór az id?skori elbutulás, a demencia leggyakoribb formája. A Nemzetközi Alzheimer Társaság adatai szerint bolygónkon 40 millió ember szenved e súlyos kórban, a fejlett világban, Észak-Amerikában és az észak-európai államokban a legmagasabb a megbetegedési ráta, a legalacsonyabb pedig a mediterrán térségben és Ázsiában. Különösen kedvez? a megbetegedési statisztika Olaszországban és Japánban – olvasható a LiveScience hírei között.
    A feltételezések szerint az Alzheimer-kór kialakulását genetikai, környezeti, valamint életmódbeli tényez?k összessége segíti el?. Korábbi kutatások kimutatták, hogy rizikófaktort jelent az elhízás, a hipertónia, a magas koleszterinszint, a szív és érrendszeri betegségek, valamint a cukorbaj.
    A Rush Egyetem kutatói által végzett vizsgálat során a mediterrán étrendet és a magas vérnyomás megel?zését szolgáló DASH-diétát (Dietary Approaches to Stop Hypertension) ötvözték.  Az így kialakított MIND (Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay) elnevezés? étrend 10 ajánlott és 5 tiltott ételféleséget kínál. Az el?bbiekhez a zöld leveles zöldségeket és egyéb zöldségféléket, az olajos magvakat, a bogyós gyümölcsöket, a hüvelyeseket, a teljes ki?rlés? gabonaféléket, a halat és a baromfihúst, az olívaolajat, valamint a bort sorolták a kutatók. A szellemi leépülést el?segít? élelmiszerek lajstromában pedig a vörös húsok, a vaj és a margarin, továbbá a sajt, a sütemények és az édességek, a sültek és a gyorséttermi fogások szerepelnek.
    A tízéves követéses vizsgálatban 923 önkéntes vett részt. Mint kiderült, azoknál a résztvev?knél, akik a MIND-étrend szerint táplálkoztak, 53 százalékkal csökkent az Alzheimer-kór kialakulásának kockázata, ám a rizikó azoknál az önkénteseknél is 35 százalékkal alacsonyabb volt, akik csak részlegesen tartották be a diétát.
    „Sokkal jobb egészségnek örvendenek mindazok, akik hosszú id?n át megfelel?en étkeznek” – mutatott rá a táplálkozás-epidemiológiai kutatást irányító Martha Clare Morris, a Rush Egyetem docense.
http://www.livescience.com/50239-mind-diet-protect-against-alzheimers.html

(MTI)