Medical Detection Dogs-kutyák új szerepben

Különleges képességgel rendelkezik Keksz, az osztrák labradorkeverék: felfigyel a rábízott emberek vércukorszintjének túlzott emelkedésére vagy csökkenésére.

A kutya két hónapja vigyáz az ötéves Nellyre, aki három éve szenved anyagcsere-betegségben. “Ha Keksz megbökdösi a lányunkat, tudjuk, hogy valami nem stimmel a vércukorszintjével” – mondta el Astrid Wehner, Nelly édesanyja. Ha nem reagálnak Keksz jelzésére, a kutya még egyszer, már hevesebben próbálja felkelteni a figyelmüket.

Nellynek egyes típusú diabétesze van, naponta 3-4 alkalommal ingadozik a vércukorszintje. “Keksz ezt a kislány bőréről kiszagolja. Az esetek nyolcvan százalékában jelez, cserébe jutalomfalatot kap” – dicsérte a négylábú egészségőrt Elisabeth Färbinger, salzburgi kutyakiképző.

Kekszet, a labrador-uszkár keveréket kilenc hónapja képezik. A kutya a kezdeti időkben Nelly ruháiról vett szagmintákat. A tanításnak viszont még közel sincs vége: a következőkben azt tanítják meg Keksznek, hogy éjszaka is figyelje Nellyt és baj esetén jelezzen a kislány szüleinek.

A szülők jelenleg háromszor kelnek fel éjszakánként, hogy ellenőrizzék a kislány vércukrát. A növekedés, sőt egy esetleges megfázás miatt is azonnal ingadozni kezd Nelly vércukorszintje, így fennáll az eszméletvesztés lehetősége. Nyáron hetente kétszer az óvodába is elkíséri Nellyt négylábú barátja. Amikor már iskolába fog járni, Keksz mindennap vele tart majd, hogy a tanórákon is “végezhesse dolgát”.

Färbinger az angliai Medical Detection Dogs kutyaiskolában sajátította el a speciális képzési módszert. Itt képezik ki a hirtelen állapotromlással járó betegségek, például az epilepszia jelzőkutyáit, sőt a rákos sejteket kiszagoló ebeket is. Kekszről hamar, nyolchónapos korában kiderült, hogy nagyon alkalmas a feladatra, hiszen “szeret nagyon közel lenni az emberekhez és kapcsolatorientáltabb, mint más kutyák” – mondta el a különleges ebről kiképzője.

 

Forrás:MTI