Marokkó aranya az argánolaj

Az argánolajat úgy tartják számon mint egy csodálatos kozmetikai olajat érett b?r, száraz  haj, repedezett köröm ápolására. Azonban a kutatások tükrében nemcsak küls?nket, de bels?nket is ápolhatja, gyógyíthatja és nem is akármilyen színvonalon.

A tövises, örökzöld argánfa (Argania Spinosa) hatalmas, akár 70m átmér?j? lombja kicsi, zömök törzs felett magasodik. Ágai sokszor a földet súrolják. Dél-Nyugat Marokkó ?sfája, vadon terem, telepítése más vidéken sehol nem sikerült. Itt azonban erd?t alkot, igen kemény, s nehéz fája, – amelyet nem véletlenül neveznek vasfának – az örökkévalóság nyugalmát sugallja. A termésének magjából kinyert argánolajat a marokkói asszonyok évtizedek óta használják szépségápolásra és gyulladás csökkentésre.
Az argánfa rendkívüli t?r?képességét jelzi, hogy a sivatag szélén dacolva a széllel, kibírja a 0 ° C-ot, de t?ri az 50 ° C perzsel? meleget. Ha meg is sínyli e széls?ségeket, de regenerálódik. Így akár 250-300 évet is megél, igazi matuzsálem. Évente 0,5 és 1 cm között n?. Gyökere pedig akár 50 méterre is lenyúlik, így nagyon ellenálló. Kevés vízzel is kibírja, 200 liter vízb?l elél egy éven át.

A hagyományok

Meglep? módon a hagyományosan el?állított argánolaj  kecskék segítségével is  készülhet.  A kecskék ugyanis nagyon szeretik az argánfa gyümölcsét, képesek több méter magasra is felmászni a csemegéért, és így szinte leszüretelik a termést. A kemény csonthéjat amelyben a mag rejlik aznonban nem tudják megemészteni. Így tehát a bennszülöttek vagy leszüretelik a gyümölcsöt és  szárítás után lehámozzák róla a gyümölcshúst, vagy összeszedik a kecskék után a maradékot,  akik ezt az els? lépcs?t az emésztésükkel elvégzik. A berber n?k kövek segítségével  kézzel törik fel a csonthéjat és tisztítják meg az értékes fehér magbelet.
A páncéljától megszabadított  dióbelet kis adagonként nagy felület?, lapos agyagedénybe teszik, az edényt pedig a t?z vagy a parázs fölé. A m?velet nagyon érzékeny pontja az olajkészítésnek, mert a magokat úgy kell megpörkölni, hogy  ne égjenek meg, különben tönkremenne a benne található értékes vitaminok és zsírsavak egy része és az utánozhatatlan mogyoróíz, amely az argándióból készült f?z?olaj különleges jellegzetessége. A kozmetikai felhasználásra szánt gyümölcsmennyiséget még alacsonyabb h?fokon pörkölik, hogy a bel?le nyert olaj kristálytiszta legyen.

A magokat ezután kézi ?rl?vel meg?rlik majd az így nyert pépet  gyúrni kezdik, pontosan meg nem határozott, szinte titokként ?rzött mennyiségben vizet adva hozzá. A masszából az olaj kinyeréséhez sok id?, türelem és kitartás szükséges. 1 liter olaj 8 órai (egyes források szerint 15 órai) kemény munkával állítható el?.

Az el?állított olajat Marokkó déli részén nemcsak mint étolajat hasznosították, hanem az ?slakosok mindig ezt használták bárányhiml?,pattanások, rheuma ,vagy terhességi csíkok kezelésére.

Ahogy az argánolaj különleges tulajdonságainak híre elterjedt a világon az argánfa igen hamar felkerült a veszélyeztetett fajok listájára.Így a kizárólag Marokkó kopár délnyugati területein endemikus   argánfa erd? mintegy 8280 km-nyi területét 1998-ban az UNESCO Bioszféra Rezervátumnak nyilvánította. Az Argania spinosa (L.) ma már az egyetlen tagja a Sapotaceae családnak.

A hatóanyagok

Ha az argánolaj összetételét nézzük kb. 80%-a telítetlen zsírsav (olajsav,linolsav, alfa-linolénsav, palmitoleinsav) de megtalálható benne néhány telített zsírsav is mint a sztearinsav és a palmitinsav. Az egészséges zsírsavösszetétele mellett gazdag az E-vitamin számos formájában vagyis tokoferolokban amelyek a rendkívüli b?rápoló tulajdonságot és a magas antioxidáns kapacitást kölcsönözik neki.

 Bioaktív mikrotápanyagai  pedig megmagyarázzák el?nyös gyógyászati tulajdonságait:

  • Szkvalén – Ez  a kozmetikai iparban alkalmazott alapanyag természetes formában található az argánolajban. Ennek tulajdonítható chemopreventív és tumorellenes hatása
  • Karotinoidok – er?s  antioxidáns  hatású anyagok
  • Fenolok -az argánolaj tartalmaz  fenolos vegyületeket, mint a kávésav (gyulladásgátló), vanillinsav, oleuropein (antioxidáns) és néhány fajta katechin.(Ugyanazok a  katekinek és vanillinsav ami  zöld teában is megtalálható, és amelyeknek már számos pozitív egészségügyi hatását kimutatták.)

Mint kozmetikai olaj

  • javítja a sejtanyagcserét, regeneráló sejtmegújító hatású,kisebb sebek (például aknés hegek) ápolásásra alkalmas
  • hidratáló, növeli a b?r mélyebb  rétegeinek víztartalmát
  • b?rpuhító
  • enyhe gyulladáscsökkent?
  • antioxidáns, védi a b?rt a környezet káros hatásaitól
  • anti-aging-b?röregedést gátló
  • nem tömíti el a pórusokat  aknés b?r kezelésére teafaolajjal kombinálva kiválóan alkalmas

Mire ajánljuk

  • id?söd? érett b?r és szemkörnyék ápolására, hidratálására
  • száraz, érzékeny, gyulladásos, ekcémára hajlamos b?r ápolására
  • zsírosabb pattanásos b?r ápolására
  • száraz töredezett hajra, körömökre pakolásként

Az argánolaj nemcsak kozmetikum lehetne

  • már az olivaolaj vizsgálatakor kiderült, hogy rendszeres fogyasztása a magas olajsav tartalom, a fenolok és más antioxidánsok együttesével er?s antipoliferatív /rákmegel?z? hatásúak vastagbél-, eml?-,
    prosztata, hasnyálmirigy, és az endometrium daganatok esetében, ezért joggal feltételezhet? hogy az argánolaj fogyasztása ugyanilyen el?nyökkel jár
  • szív, és érrendszeri el?nyeit fenolos vegyületeinek és fitoszteroljainak köszönheti. Kimutathatóan javítja a vér lipidprofilját, antiaterogén tulajdonságú, javítja az erek bels? borításának az endothelnek a funkcióit , csökkenti a vérlemezkék aggregációját ezzel minimalizálva a trombózis kialakulását, csökkenti a vérnyomást -szóval mindent egybe vetve kiválóan védi a szív és érrendszert.
  • antidiabetikus aktivitását állatokon sikerült bizonyítani
  • ha pedig egy minimális terápiás dózist is szeretnénk megadni amellyel mindezeket a betegségeket kordában tudjuk tartani egy argánolajról szóló monográfia mindössze napi 15-30 gram (1-2 ev?kanál ) argánolaj elfogyasztását ajánlja
  • hazájában májvéd?ként és epehajtóként is használják

A kozmetikai olajok egy részét ma már oldószeres kivonással végzik. Az étkezésre is alkalmas argánolaj réz szín? enyhén mogyorós íz?. És amit még hozzá kell tennem:a hagyományosan készült olaj  igen drága, hamisítják!