Március elsején életbe léptek a gyógyszerfelírást szigorító szabályok

 Életbe lépett a háromhavi gyógyszerfelírásra vonatkozó szabályozás szigorítása, ezentúl csak úgy írhat fel egyszerre többhavi gyógyszeradagot az orvos, ha a vényeken külön feltünteti, hogy a második, illetve harmadik hónapra való gyógyszeradag mikortól váltható ki.

Életbe lépett a háromhavi gyógyszerfelírásra vonatkozó szabályozás szigorítása, ezentúl csak úgy írhat fel egyszerre többhavi gyógyszeradagot az orvos, ha a vényeken külön feltünteti, hogy a második, illetve harmadik hónapra való gyógyszeradag mikortól váltható ki.

Az egészségügyi államtitkárság az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében kifejtette: először januárban erősítették meg azt a jogszabályt, amely szerint az orvos alapesetben egy receptre maximum harminc napra elegendő gyógyszeradagot írhat fel. Ugyanakkor indokolt esetben – kizárólag betegellátási érdekből – az orvos eddig is és a jövőben is rendelhet egy hónapnál nagyobb mennyiséget, ha az eddigi szabályozásnak megfelelően a beteg nyilvántartásában ellenőrizhető módon egyebek mellett feltünteti a 30 napi adagot meghaladó gyógyszerrendelés indokát, hogy a rendelt gyógyszer meddig elegendő – írták.
Az eddig hatályos szabályok szerint az azonos időpontban felírt – 90 napig érvényes vények – akár egyidejűleg is kiválthatók voltak. Március elsején viszont hatályba lépett az a változás is, amelynek értelmében az orvosnak az azonos időpontban felírt vényeken külön-külön fel kell tüntetnie, hogy a második és harmadik hónapra felírt gyógyszeradag mikortól váltható ki. Ezeket az időpontokat úgy kell megadni, hogy a beteg minden adaghoz időben tudjon hozzájutni. Ezért az így felírt vényeknek az orvos által megjelölt időpontot megelőző 7. naptól már kiválthatók lesznek a gyógyszertárban – hangsúlyozta az államtitkárság.
Mint írták, a módosítás nyomán, ha a beteg terápiáján változtatnának, elkerülhető lesz, hogy “a kiváltott, legtöbbször társadalombiztosítás által is támogatott gyógyszerek kárba vesszenek, felesleges költségeket jelentsenek mind a betegnek, mind a társadalombiztosításnak”.
A betegek gyógyszerköltségein felül is számos előnnyel jár az új rendszer a lakosság számára – közölte az államtitkárság, kiemelve: fontos szempont lehet az is, hogy az egyes gyógyszerkiváltáskor a gyógyszerésznek lehetősége van a beteg állapotáról, gyógyszeres kezelésének eredményességéről kérdéseket feltennie, így szükség esetén a beteg “egészségének védelmében javasolhatja a kezelőorvos felkeresését” – tették hozzá.
Ráadásul – mint az államtitkárság megjegyezte – korábban rendszeresen az is előfordult, hogy a megnövekedett gyógyszerigények miatt, amikor a betegek több havi adagot kívántak egyszerre kiváltani, hiány alakult ki a patikákban. A módosítással a gyógyszertárak is jobban fel tudnak készülni készleteikkel a folyamatos gyógyszerellátás biztosítására – írta az államtitkárság.
A Magyar Közlönyben január elején jelent meg Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter rendelete, amely szerint márciustól az orvos egy vényen, egyszeri kiváltásra legfeljebb 30 napra elegendő gyógyszermennyiséget rendelhet.
Az egészségügyi államtitkárság az MTI-nek a szabályváltozásokat akkor úgy indokolta: a korábbi tapasztalatok azt mutatták, hogy a lakosságnál jelentős, sokszor lejárt gyógyszerkészletek halmozódtak fel. Ennek oka sokszor, hogy a betegség változása vagy mellékhatások jelentkezése miatt az orvos időközben már más gyógyszerre, hatáserősségre állítja át a beteget.
Ezekben az esetekben mind a beteg, mind pedig a biztosító fizetett a gyógyszerért, de azt végül nem használják fel, hanem kidobják, ami évente több milliárd forint veszteséget jelent.

Forrás:MTI

A szerk. megjegyzése: A gyógyszerellátás eddigi szabályai szerint a beteg egy vényen legalább 30 napra elegendő gyógyszert válthatott ki. Ez azt jelentette például ,hogy a 28-as csomagolású gyógyszerek esetén ,napi egy utasítás szerint egy vényre két doboz gyógyszer volt kiadható.(Ez 56 szem) . Az új szabály szerint egy vényre legfeljebb 30napra elegendő gyógyszer adható ki,az előbbi esetben ez 28 szem. Kivételt képez ,ha az orvos ráírja a vényre dátum szerint az ellátás hosszát ,vagy legalább azt a megjegyzést :56 napi adag.

Az előbbi estben átlagban két nappal csúszik el a kiválthatóság . Bonyolultabb dolog ,az olyan gyógyszerek esete ,ahol 20darabos ,illetve 50 darabos csomagolás létezik. Napi egyes adagolás szerint ebben az esetben csak a 20 darabos csomagolást lehetne kiadni. Jó tanácsként azt javasolhatom ,még az orvosi rendelőben ellenőrizzék ,hogy a recepten jelölve van-e az ellátás időtartama.Reméljük az informatikai háttér figyelmezteti majd az orvosokat a mindenki számára elfogadható receptírási szabályokra.

Különleges ,három hónapot meghaladó ellátás az eddigi gyakorlat alapján is csak a tartós külföldi tartózkodás esetén fordult elő ,ennek szabályai nem változtak.(CS.T.-né dr gyógyszerész)