Magyarországon alig alkalmazzák az ízületi gyulladás kezelésére a biológiai terápiát

(MTI) – A Magyar Reumatológusok Egyesülete szerint az ízületi gyulladás kezelésére szolgáló biológiai terápia visszaadná a betegek életminőségét és munkaképességét, Magyarországon mégis alig alkalmazzák .

A Magyar Reumatológusok Egyesülete csütörtöktől háromnapos kongresszust tart, amelyen neves külföldi és magyarországi előadók tekintik át a különböző reumatológiai betegségek kezelésében forradalmi áttörést hozó új, innovatív készítmények hatásait. A szakemberek ismertetik az ízületi gyulladások célzott biológiai és kémiai gyógyszeres kezelésének, valamint a köszvény, az oszteoporózis és az ízületi porckopás terápiájának a korábbiaknál jóval hatékonyabb módszereit.
Az egyesület közleményében kiemelte: a biológiai terápiás készítmények nemcsak az ízületi gyulladások fájdalmas tüneteit csökkentik, hanem meggátolják a betegség súlyosabbá válását, továbbá “visszaadják a betegek életminőségét és munkaképességét”. Ezek hatására csökken a táppénzes napok száma, és egyre kevesebb beteg válik rokkanttá – tették hozzá.
Magyarországon az ízületi gyulladások mintegy hét százalékában alkalmazzák “az igen eredményes biológiai terápiát” – írta az egyesület, megjegyezve, hogy ez az arány mintegy fele az Európai Uniós átlagnak.