Lósóska fajok (Rumex spp.)

Egyéb elnevezései: lórom, bábilló, bábikó, lósósdi, lósurgya,

A keserűfűfélék családjába tartozó, a szikes pusztáktól a havasi legelőkig, a lápoktól a homokbuckákig mindenfelé teremő, kétéves vagy évelő növények. Gyökértörzsük többnyire erőteljes; rendszerint vaskos, néha tarackos gyökérrel rendelkező növények. Szára 2 méteres magasságot is elérheti, leveleik az esetek többségében nagyok, szívesek, lekerekítettek, nyélbe keskenyedő vagy dárdás vállúak. Zöldessárga virágaik június-szeptemberben nyílnak. Termésük 3 oldalú makkocska, melynek az egyes fajok pontos azonosításában kulcsfontosságú szerepe van.

Gyakori fajtái: Mezei sóska (Rumex acetosa) Juhsóska (Rumex acetosella), Fodros lórom (Rumex crispus).

Drog: a termés (Rumieis fructus) és a gyökér (Rumieis radix).

Hatóanyagai: a termésekben flavonoidok, a gyökerekben antrakinon származékok és cserzőanyagok.

Alkalmazása:
belsőleg:
– gyomorerősítésre,
– emésztésjavításra,
– „nyári hasmenésekre”,

külsőleg:
– bőrápolásra,
– nehezen gyógyuló sebekre,

Figyelmeztetés: Az antrakinon-származékokat tartalmazó gyökérdrogok fogyasztása azonban várandósság és szoptatás ideje alatt nem ajánlott!

Teájának elkészítése és adagolása: 1 evőkanál gyógynövényt 3 dl vízben 15 percig főzzük, szűrjük. Fogyasztása kúraszerűen, naponta két- három alkalommal javasolt, de a kúra nem tarthat tovább 3 hétnél.