Likőr-alapanyag, illatszer, a spanyol és az olasz konyha nélkülözhetetlen fűszere

A rozmaring Dél-Európában, a Földközi-tenger mentén ?shonos. Vadon terem az egész földközi-tengeri régióiban, valamint a Kanári- és Azori-szigeteken és Madeirán. Nálunk vadon nem fordul el?, de az ország melegebb és védettebb területein a szabadban is áttelel. Ével?, örökzöld félcserje. Neve a latin Rosmarinus szóból származik, aminek jelentése: „tenger harmata” (ros => harmat, marinus => tenger), mivel sok helyen az életben maradásához elegend? a parti szél által szállított légnedvesség is. Népies nevei: rosmarin, antosf?, szagos rozmaring, illatos rozmaring.

A Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi karán m?köd? Gyógy, –és Aromanövények Tanszék kutatói a Traditional and wild projekt (http://traditionalandwild.eu/hu/) keretében többek között az egyes gyógynövényekkel kapcsolatos tradicionális tudást, valamint az egyes növények hatóanyag-tartalmát vizsgálják. Kutatásaik tükrében lássuk, mit érdemes tudni a rozmaringról.

Mire használták el?deink?

A rozmaring ?sid?k óta jól ismert f?szer- és gyógynövény. Az irodalomban és a népm?vészetben az emlékezés és a h?ség jelképe. Leveléb?l készült a XVII. és XVIII. században Európa-szerte ismert „magyar királyné vize” (Aqua Reginae Hungariae), amit köszvényes betegek kezelésére használtak, illetve hajhullás ellen is hatékony szerként tartották számon. Az alföldi tanyavilágban még a legszegényebb családoknál is volt legalább egy cserép rozmaring, melyb?l a búboskemence tetejére szórtak pár levelet, hogy kellemes illatú legyen a lakás. A népi gyógyászatban görcsoldónak is használják, valamint egyes helyeken a borok ízesítésében is szerepet játszik.
Az ókorban azt tartották róla, hogy javítja a memóriát. A néphagyomány szerint, Sz?z Mária kék köpenyét ráterítette egy fehéren virágzó rozmaringbokorra, mikor megpihent, és a virágok kék szín?re változtak. A növény ezután ”Mária rózsájaként” lett ismeretes. Úgy hitték, ha elalvás el?tt egy rozmaring ágat helyeznek a párna alá, el?zi a rémálmokat, és ha a házon kívülre helyezik, el?zi a boszorkányokat. Mégis, a házban és a kertben b?ségesen növ? rozmaring, mely a boszorkányok elüldözésére volt hivatott, azzal a jelentéssel bírt, hogy az asszony uralja a háztartást. A XVI. századra azok a férfiak, akik meg akarták mutatni, hogy ?k az urak a háznál, felszedték a rozmaringbokrokat. Azt tartották róla, ha egy fiatal megérint egy másikat egy virágzó rozmaringággal, akkor szerelembe eshet. Friss házasok ültettek rozmaringágat esküv?jük napján. Ha az ág elkezdett n?ni, jó jel volt az egységre és családra.

Mire jó a rozmaring?

A levéldrog antibakteriális, antioxidáns és gyulladáscsökkent?. A rozmaringleveleket teakeverékekben epe-és vizelethajtó, szélhajtó, ideger?sít? és étvágygerjeszt? hatása miatt használják. Frissen vagy szárítva a francia, olasz és spanyol konyha nélkülözhetetlen f?szere. Húsokat, mártásokat, leveseket ízesítenek vele.
Illóolaja a végtagok vérkeringését javítja, reumaellenes és csillapítja az idegfájdalmat. Gyógyászati felhasználása mellett az illóolajat a kozmetika- és illatszeripar küls?leg alkalmazza (kölnivizek, fürd?esszenciák, szappanok, krémek, ken?csök, tapaszok, dezodorok, hajszeszek, samponok). A rozmaringolaj nem toxikus, csak ritkán és legfeljebb enyhén irritáló, szemben több más olajjal. Kivonatát és párlatát a lik?ripar használja, enyhén keser? lik?rök gyártásához. Bels?leg viszont csak kizárólag orvosi javaslatra -f?ként epebántalmak és emésztési zavarok esetén- és csak nagy körültekintéssel lehet felhasználni, terheseknél ellenjavallt, mert vetélést okozhat! Alkalmazását kerülni kell magas vérnyomás és epilepszia esetén valamint gyermekeknél 3 éves kor alatt!

Hogyan fogyasszuk?

Lehetséges elkészítési módok:  Bels?leg használhatjuk teaf?zetként vagy tinktúraként, amely segít az emésztési problémáknál, epebántalmak étvágytalanság, szélgörcsök esetén.
A teaf?zet elkészítése: 1 csésze forrásban lév? vízzel forrázzunk le 1 teáskanálnyi összevágott rozmaringlevelet, majd 10 perc elteltével sz?rjük le. Naponta 2-3 csészényit fogyasszunk. Tinktúrát alkoholos áztatással nyerhetünk bel?le, amib?l alacsony vérnyomás ellen naponta 5 ml fogyasztandó bel?le.
Figyelem: Bels?leg csak nagy körültekintéssel szabad felhasználni, terhesség során ellenjavallt!

Küls?leg használhatjuk többek között fürd?höz vagy korpásodás ellen.
Fürd?: 50 gramm friss rozmaringlevelet keverjünk össze 1 ev?kanál olívaolajjal, és forraljuk fel 1 l vízben. Hagyjuk 15 percig állni, majd sz?rjük le, és öntsük a f?zetet a fürd?vízhez.
Korpásodás ellen: 2 liter vízzel forrázunk le 2 ev?kanál rozmaring levelet, mikor langyosra h?lt, sz?rjük le és az utolsó hajöblítés után öntsük le a hajat vele.

Hogyan gy?jtsük? Hogyan tároljuk?
A rozmaringot a fás részek felett kell vágni, ami gyakorlatilag tavasztól ?szig folyamatosan lehetséges. A levágott növényt árnyékos, szell?s helyen szárítsuk meg, majd morzsoljuk le a leveleket. Illóolaj-kinyerés céljából vágás után azonnal le szokták párolni.

Háttérinformáció:
Az adatok, információk forrása a Corvinus Egyetem Kertészettudományi karának Gyógy- és Aromanövények Tanszéke. Az adatokat a tanszék munkatársai tudományos igényességgel állították össze. Az információk begy?jtését és a háttérkutatásokat a Central Europe program keretében, az ERDF társfinanszírozásával folyó Traditional and Wild projekt biztosítja. A projekt az Central Europe Programban az Európai Unió és a Magyar Köztársaság társfinanszírozásával valósult meg.