Lapul a pocak, tágulnak az erek

(MTI) – Minél több zsírt ad le egy túlsúlyos ember, annál rugalmasabbá válnak erei – derítették ki amerikai kutatók.

    Az már régi megfigyelés, hogy a túlsúly a szív-és érbetegségek fontos kockázati tényez?je, de ennek magyarázatával kapcsolatban a legkülönböz?bb föltételezések láttak napvilágot. Az Amerikai Szív Szövetség minapi kongresszusán ezzel kapcsolatban újabb megfigyelést ismertettek.
Kerry J. Stewart professzor és munkatársai azt vizsgálták, hogy a pocakon tornyosuló zsírszövet és az üt?eres rendszer között milyen közvetett kapcsolat létezik. Ha már ennek kapcsán koplaltatják a kövér vizsgálati alanyokat, akkor azt is igyekeztek tisztázni, hogy ilyen szempontból van-e különbség a szénhidrátban szegény, vagy a kevés zsírt tartalmazó étrend hatása között.
A testsúly csökkentése hat hónapig tartott. Az önkéntes jelentkez?k kiindulási átlagsúlya némileg meghaladta az egy mázsát, a csoport fele n? volt, a másik fele férfi. A vizsgálati alanyok egyik fele szénhidrátban szegény kosztot evett, a másik fele zsírban szegény étrenden volt a megfigyelési id? során.
A szénhidrátszegény diétában kenyérb?l, tésztából, gyümölcsb?l a kalóriabevitel 30 százalék lehetett, míg 40 százalék húsból, tejtermékb?l és olajos növényi magvakból ered? zsiradék volt. A zsírszegény étrendben viszont csupán 30 százaléknyi kalória volt a zsír, 55 százalék a szénhidrát.
Az erek állapotának változását a felkaron mérték. Ennek jól ismert módszere, hogy öt percig a vérnyomásmér? mandzsettájával teljesen összeszorítják az üt?eret, majd amikor fölengedik, az egészséges erek er?sebben kitágulnak, mint a beteg artériák, hogy minél több vér áramoljon a végtagba.
A hatodik hónapos testsúlycsökkenés végére minél több zsírt sikerült leadnia a vizsgálati alanynak, annál rugalmasabban tágultak a felkar erei, ennek megfelel?en mind több vér áramlott az ujjakba.
Kimutatták azt is, hogy fél év alatt lényegesen többet fogytak a kevés szénhidrátot fogyasztó személyek, mint a zsírszegény diétán lév?k: az els? csoport átlag 13 kilóval lett könnyebb, a másik diétán lév?k csak kilenc kilót fogytak.
Stewart professzor el?adása végén hangsúlyozta, hogy a hasi zsírszövett?l szabaduló kövérek ereinek tágulékonysága arányosan javul, ami igen kedvez? a szív-és vérkeringés szempontjából. Vizsgálatuk azt is igazolta, hogy a fogyókúra során a kevés szénhidrátot tartalmazó diéta megkönnyíti a testben lév? zsírszövet eltávolítását.