Komló (Humulus lupulus)

Egyéb elnevezései: vadkomló, sullyogó iszalag,

A kenderfélék családjába tartozó, vízpartokon, árokpartokon, nyirkosabb cserjésekben él?, jobbra csavarodó, hosszú, lágyszárú, horgas sz?rökkel fákra, cserjékre felkapaszkodó kétlaki növény. Több fajtaváltozatát sörgyártásra termesztik. Levelei átellenesek, hosszúnyel?ek, széles tojásdad kerület?ek, 3 – 5 karéjúak, érdes tapintásúak. Porzós virágai kicsik, fehéreszöld szín?ek. Terem?s virágzata s?r? virágú álfüzér. Minden virág egy pálhalevél hónaljában ül. Éréskor a pálhák majdnem 2 cm hosszúra megn?nek és a „komlótoboznak” nevezett álfüzért alkotnak. A termés 2 mm hosszú, tojás alakú makkocska, amelyet sárga mirigyek borítanak, június- júliusban virágzik, termése szeptembert?l érik.
Nem összetévesztend? a Japán komlóval (Humulus japonicus), melyet egykoron kertekbe ültettek, de mára kivadulva, ártéri ligeterd?kben honosodott meg. Levele a komló levelénél tagoltabb, 5-7 karéjú.

Hatóanyag: illóolaj, keser?anyag, gyanta, aszpargin, cseranyag, lupulon, humulon

Alkalmazás:
bels?leg:
– alvási nehézségekre,
– emésztési problémákra,
– ideges feszültségre,
– magas pulzusra és szívfrekvenciára,

Teájának elkészítése és adagolása: 1 ev?kanál gyógynövényt leforrázunk 2 dl vízzel, 10 percig állni hagyjuk, sz?rjük. Fogyasztása naponta egyszer, lefekvés el?tt javasolt.