Kínai szakértők szerint nem veszélyesek a tradicionális kínai gyógyszerek

Szerencsi Ágnes, az MTI tudósítója jelenti:
Sanghaj, 2012. április 19., csütörtök (MTI) – Kínai szakemberek cáfolták ausztrál kutatók hét elején közzétett tanulmányának megállapításait a hagyományos kínai gyógymódok veszélyeiről.

“Aggodalomra semmi szükség a tradicionális kínai gyógyszerekkel kapcsolatban, azok érett koncepció alapján és fejlett technológiákkal készülnek” (?????????????)– mondta a Hszinhua hírügynökségnek adott interjújában Csou Csao-fan (Zhou Zhaofan), a kínai orvostudományi akadémia vezető kutatója. A minőségre a tradicionális kínai gyógyszerek több mint kétezer éves használata is garancia – hangoztatta.     Ausztrál kutatók a PLoS Genetics című tudományos portálon megjelent tanulmányukban 15 különböző gyógyszer pontos összetételét elemezték DNS-vizsgálat segítségével, és ennek során toxinokat, lehetséges allergéneket, valamint veszélyeztetett állatfajtáktól(????????????) származó anyagokat is kimutattak. 
Csou elismerte, hogy a gyógyszerek többsége “valamennyire mérgező”, de szerinte “ha megfelelően használják azokat, a mérgező hatás enyhül, az egészségre kedvező hatás viszont felerősödik”. A kínai kutató azt is hangsúlyozta, hogy a tradicionális kínai gyógyszerek – nyugati társaikkal ellentétben – nem univerzálisan, hanem betegről-betegre eltérően alkalmazandók.     Csien Csong-csi (Qian Zhongzhi), a kínai gyógyszerkönyvi hatóság egyik szakértője is biztonságosnak nevezte a gyógyszereket. A tradicionális kínai gyógyszereket a nyugati országokkal ellentétben a határokon belül gyógyszerként, és nem étrendkiegészítőként regisztrálják, ennek megfelelően szigorú szabályok vonatkoznak rájuk – hangsúlyozta.     Nem újkeletűek a hagyományos kínai gyógyszerekre vonatkozó nyugati aggodalmak . A szerek tavaly május elsején lekerültek az exportpiacok negyedét jelentő Európai Unió (EU) polcairól. Egy közösségi irányelv-módosítás ugyanis a termékek forgalomba hozatalának engedélyezéséhez szigorú minőségi, így fizikai-kémiai, biológiai vizsgálatokat, farmakológiai és toxikológiai kísérleteket tett kötelezővé. (Csak most??)

Tavaly decemberben a kínai vezetés bejelentette: szigorít a tradicionális kínai gyógyszerekre (TCM) vonatkozó szabályozásokon, hogy biztosítsa a szerek minőségét és az egyetemes egészségügyi szolgáltatást. A terv szerint első lépésként a következő öt évben szabványosítják a növényi eredetű gyógyszerek feldolgozását és készítésük eljárásait. Ezen túl egy központi rendszert is felállítanak, amelynek segítségével lehetővé válik az egyes gyógyszerek alapanyagokig való visszavezetése.(“fejlett technológiával készülnek”??????? ,eddig vajon hogy csinálták?????)

A szerk. megjegyzése: Ezt a cikket gyógyszerész lévén csak viccként tudom felfogni!! És ezzel nem a tradícionális gyógynövények hatásosságát vitatom ,csupán az alapvető gyógyszerbiztonságot kérem számon.

(MTI)