Karácsony: ajándékozzunk egymásnak egészséget, csak néhány ölelésbe kerül :)

Amikor érzi egy barát vagy egy szeretett ember ölelését minden bizonnyal érzelmileg sokkal elégedettebbnek érezheti magát .Az új tanulmány szerint  a spirituális jólét a fizikumunkra is hat: megvédhet minket az olyan banális vírusok ellen mint például a közönséges megfázás.

hugA kutatás vezető szerzője Sheldon Cohen és munkatársai  (Dietrich College of Humanities and Social Sciences at Carnegie Mellon University in Pittsburgh) azt találták hogy a gyakori ölelések egyben magas fokú szociális támogatást is jeleznek , és ez a támogatás csökkenti a stressz indukálta fogékonyságot a betegségekre. Vagy egyszerűbben az ölelés csökkenti a megbetegedések kockázatát.

A tanulmány szerint -amely a Psychological Science című folyóiratban jelent meg-az ölelés amelyet egy velünk szoros kapcsolatban álló személytől kapunk egyben erőteljes szociális támogatást is jelent számunkra.

Korábbi kutatások azt mutatták hogy azok az emberek akik folyamatosan konfliktusban állnak környezetükkel kevésbé képesek harcolni a megfázást okozó vírusokkal szemben . Azt is tudjuk, hogy azok az emberek, akik érzik a társaik támogatását, legalábbis részben – védettek a stressz pszichikai hatásaival, a depresszióval és a szorongással szemben. Most azt teszteltük, hogy vajon a támogatottság érzése hatásos-e a stressz kiváltotta fertőzéshajlammal szemben, és vajon az ölelés kiváltja-e a támogatottság érzését, és egymagában képes-e kivédeni a megfertőződést” – magyarázza Cohen.

Az ölelés összekapcsolható megfázás okozta fertőzés kisebb kockázatával?

Ahhoz hogy értékelni tudják az eredményeket 404 egészséges felnőttet kértek meg arra hogy töltsenek ki egy kérdőívet annak meghatározására mennyire  érzik  környezetük támogató erejét.. Ezen kívül a részt vevőkat 14 egymást követő este telefonos interjún keresték meg a kutatók, ahol kikérdezték őket személyes konfliktusaikról és arról meg szokták-e ölelni őket.

Ezután az alanyokat karanténba helyezték és szándékosan a közönséges megfázást okozó vírusokkal fertőzték meg őket és figyelték a betegség jeleit.

A kutatók azt találták hogy azok akik  nagyobb társadalmi támogatásról számoltak be kevésbé fertőződtek a nátha vírussal és az ölelések a védőhatás egyharmadáért voltak felelősek

Ez arra enged következtetni, hogy egy bizalmas társ ölelése hatékony támogatást jelent, és az ölelés gyakoriságának fokozása hatékonyan csökkentheti a stressz romboló hatását. Az ölelés szemmel látható védő hatása vagy magának a fizikai kontaktusnak tulajdonítható vagy az ölelésnek, mint a támogatás és a meghittség viselkedésbeli megnyilvánulásának.”

Szóval a hosszú és néha nehezen értelmezhető tudományos leírás végén mi az a következtetés amit levonhatunk?

Akár így van, akár úgy, aki gyakran kap ölelést, az valamiképp védettebb a fertőzés ellen” – fűzi hozzá Cohen.

Ajándékozzunk egymásnak tehát egy kis immunerősítő ölelést . Mindig kéznél van, pénzbe sem kerül és számolatlanul osztogathatjuk családunknak és barátainknak. Boldog Karácsonyt!

Forrás: medicalnewstoday.com