Kakukkfűvel a pattanások ellen

Washington – A kakukkfűben lévő természetes anyagok laboratóriumi tenyészetekben hatékonyabbak a pattanásokat kiváltó baktériumok ellen, mint a hagyományosan használt szerek – állapították meg a Leeds-i Metropolitan Egyetem kutatói (http://www.leedsmet.ac.uk).

    A fűszernövényben található vegyületeknek baktériumellenes tulajdonságai vannak, ezért a jövőben fontos szerepe lehet a kakukkfűnek a pattanásokkal szembeni küzdelemben.
Számos kiváltó tényező játszik közre a pattanások képződésében, de elsődleges szerepe a Propionibacterium acnes (PA) nevű baktériumnak van. A helyi kezelésekben a baktérium elpusztítására gyakran használnak benzoil-peroxidot tartalmazó ecsetelőt, ez azonban irritálja a bőrt, viszkető, égő érzést és kipirosodást okozhat.
Kimberley Sanderson, az egyetem hallgatója több napos alkoholban való áztatással tinktúrát készített több gyógynövényből. A turbolya, a körömvirág és a kakukkfű kivonatát tartalmazó oldatok hatását ezután laboratóriumi baktériumtenyészetekben vizsgálta és összevetette a benzoil-peroxid hatékonyságával is.
Valamennyi tesztelt tinktúra hatásosan pusztította el a baktériumokat, de a leghatékonyabbnak mégis a kakukkfű kivonata bizonyult. Az eredményeket az Általános Mikrobiológiai Társaság Dublinban megrendezett konferenciáján ismertették.

(MTI)