Jogszabályváltozás miatt nem szállhatnak le a sürgősségi centrumokra a mentőhelikopterek

Kaposvár, 2012. március 20., kedd (MTI) – Nem kapnak leszállási engedélyt a kórházi sürgősségi centrumokra a mentőhelikopterek; számos, akut ellátást végző intézmény várja a jogszabályi változások tisztázását – adta hírül kedden a Sonline.hu.

    A Somogyi Hírlap internetes oldala arról ír, hogy az ország tucatnyi épülő vagy már megépült kórházi sürgősségi beruházásánál akadályozza a mentőhelikopter-leszálló engedélyeztetését egy jogszabályváltozás.
A csaknem kétéves előírás szerint nem nyilvános fel- és leszállóhely nem létesíthető Magyarországon, mentési célra V. osztályú repülőteret kell létesíteni – olvasható a portál cikkében, amely hivatkozik a Kisalföld című újságban napokban megjelent hírre, miszerint Győrben csak saját felelősségükre szállhatnak le a pilóták a kórház heliportján, és ezt meg is tette egyikük egy frontális autós ütközés sérültjével.
A kaposvári Kaposi Mór Oktató Kórház Sürgősségi Betegellátó Centrumának épületére legutóbb az októberi ünnepélyes átadás előtt szállt le helikopter. A menedzsment azóta rendszeresen egyeztet a megoldásról a nemzeti erőforrás és a nemzeti fejlesztési tárcával – közölte Moizs Mariann stratégiai igazgató.
Elmondta, hogy az engedélyeztetés nehézsége abból ered, hogy nincs átmenet a régi és új rendelet között. Az eredeti létesítési, építési engedélyek kiadásakor érvényben lévő jogszabályok szerint nem lehet használatbavételi engedélyt szerezni.
A félmilliárdos, EU-támogatott beruházásban épült, jelenleg projektzárás alatt álló kaposvári sürgősségi beruházás helikopterleszállójának használatbavételi engedélyeztetése szeptember óta húzódik.
A leszállót 2009 októberében a kaposvári építési hatósággal engedélyeztették, “nem nyilvános fel- és leszállóhelyként”. Ehhez a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légiközlekedési Igazgatósága adott ki szakhatósági hozzájárulást. 2010 májusában változott a jogszabály, és átírta az eljárások rendjét: a kórházi heliport V. osztályú repülőtérként engedélyeztethető. Megváltozott az illetékes hatóság is: a kórház a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légügyi Hivatalához nyújtott be új használatbavételi engedély kérelmet november elején. A hivatal ezt létesítési és használatbavételi eljárásként értelmezi, így előírta a hiánypótlást, amely tetemes feladatot és jelentős, kétmillió forint feletti költséget jelent – írta a Sonline.hu.