Ipari járvány

Ipari járványnak” nevezi egy ausztrál kutatócsoport azt a jelenséget, amely során egészségkárosító fogyasztási cikkek (például dohánytermékek, alkohol vagy sokszorosan feldolgozott élelmiszerek) népbetegségek kialakulásához vezetnek. Az alkohol, illetve a dohányzás jól ismert romboló hatásai mellett az is bizonyított, hogy a sokszorosan feldolgozott vagy „ultrafeldolgozott élelmiszerek” mértéktelen fogyasztása a következ? megbetegedéseket okozhatja:

  • magas vérnyomás
  • emelkedett koleszterinszint
  • túlsúly, elhízás
  • cukorbetegség

Mik is azok az „ultrafeldolgozott élelmiszerek”?

levesAz „ultrafeldolgozott élelmiszerek” egyes összetev?it teljes érték? táplálékokból finomították vagy vonták ki. Ennek eredményeképpen olyan feldolgozott anyagokat tartalmaznak ezek az élelmiszerek, mint például a hidrogénezett zsírok, olajok, keményít?k, különféle cukorfajták vagy állati eredet? származékok. A fent említett összetev?k mellett kevés teljes érték?, friss hozzávalót található bennük, ezért tarthatóak el sokáig és egyszer? a fogyasztásuk is. Amellett, hogy általában ezek az ételek rengeteg kalóriát, cukrot és sót tartalmaznak, nem biztosítják a szervezet számára a megfelel? mennyiség? élelmi rostot, vitaminokat és ásványi anyagokat sem.

Ha kis mennyiségben fogyasztjuk ezeket az élelmiszereket és étrendünket kiegészítjük friss és teljes érték? táplálékokkal (például teljes ?rlés? lisztb?l készült pékáruval, halakkal, zöldségekkel, gyümölcsökkel), nagy kárt nem tehetnek egészségünkben. A gyártók érdekei azonban sajnos mást diktálnak – éppen ezért érdemes mindig nyitott szemmel járni a boltok polcai között.

Az ipari járvány gazdasági háttere

Az ipari járvány negatív hatásai els?sorban azokat az országokat érintik, melynek lakosai alacsony vagy közepes életszínvonalon élnek. A dohánytermékek, az alkohol és az „ultrafeldolgozott élelmiszerek” fogyasztása ezekben az országokban tovább növekedhet a következ? öt évben az el?rejelzések szerint. Ezt a tendenciát a kereslet és a kínálat alakulása egyaránt magyarázhatja. A keresletet a vásárlóer?, illetve a fejl?d? országok gazdasági növekedése, a termékek elérhet?bbé válása és a vásárlók id?hiánya határozza meg. A kínálat növekedése pedig els?sorban a gyártók agresszív marketing stratégiájának, a szabad piaci terjeszkedésnek és a hiányos, illetve nem központosított állami szabályozásnak köszönhet?.

Mit lehet tenni?

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek, illetve az ipari járvány okozta károk megoldására rendkívül sokféle javaslat született az elmúlt évek során. Nem meglep?, hogy ahány érdekelt, annyi felvetés látott napvilágot. Valódi és igazolható eredményeket azonban csak egy szabályozási rendszer tud és tudott felmutatni: az állami és a piaci reguláció által megvalósított rendelkezések.

Egy másik megoldást maguk az iparágak képvisel?i, a gyártók propagálnak: szerintük önszabályozással is kedvez?en lehet befolyásolni ezeket a folyamatokat. A számok azonban mást mutatnak: mivel a gyártóknak egyszer?en nem érdekük önmaguk ellen beszélni, az olcsó és a legtöbb esetben káros összetev?ket egészségesebb – bár jóval drágább – alapanyagokra felcserélni, ezért nem is szabnak maguknak kell?en szigorú rendelkezéseket. Sikeres vállalatok gyakran kutatóközpontokat is létrehoznak annak érdekében, hogy objektív – vagy legalábbis objektívnek t?n? – eredményekkel igazolják tevékenységeiket. Ezek a kutatók azonban korántsem pártatlanok: az eredményeket gyakran manipulálják.

A harmadik lehetséges gyakorlat szerint a piaci szerepl?k az állami és civil szervekkel együttm?ködve alakíthatják ki a hatályba kerül? regulációkat. Sajnos azonban nem bizonyítható ezeknek a kezdeményezéseknek a sikeressége sem, hiszen sok esetben csak a valódi döntések késleltetését eredményezik ezek a tárgyalások – a két fél érdekei ugyanis általában ellentétesek.

A fentiek alapján az látható tehát, hogy egyedül közegészségügyi, illetve állami szervezetek tudnak olyan szint? objektivitást és szakértelmet biztosítani az élelmiszeripar regulációját érint? kérdésekben, melyek valóban hatékonyak lehetnek a min?ségi táplálkozás és életvitel biztosításában.

Forrás : egeszseg .hu