Illatos szakács

kaporA kapor (Anethum graveolens) az erny?svirágzatúak családjába tartozó, törékeny gyógynövény, amelynek összetéveszthetetlen aromáját valószín?leg mindenki ismeri. Latin elnevezése arra utal, hogy nagyon gyorsan n? és terjed. A Földközi-tenger és a Közel-Kelet vidékeir?l származik, apró kaszattermését onnan terjesztette szét a szél és a víz, de elterjedésében az embernek is nagy szerepe volt. A hieroglifáknak köszönhet?en tudjuk, hogy a kaprot már az ókori Egyiptomban is használták több mint 2700 évvel ezel?tt – és nemcsak az étkek f?szerezésére, hanem a legkülönböz?bb egészségügyi problémák kezelésére is.

Az egyiptomiak szokásait és tudását átvették, majd továbbfejlesztették az ókori görögök és rómaiak. ?k “juttatták el” a kaprot az Alpoktól északra fekv? területekre, ahol hamarosan rendkívül közkedveltté vált, és a III. századtól kezdve gyakorlatilag egész Európában megtalálható.

A középkorban a boszorkányok és a démonok ellen javasolták, hogy visszafogja azok (és a beteg) szexuális szenvedélyét.
A kapor ével?, 40-160 cm magas, vékony, szürkészöld, üreges növényszárú, szárnyalt level? gyógy- és f?szernövény. Júniustól szeptemberig apró, sárga, nagyobb erny?kbe rendez?dött virágokkal virágzik. ?sszel pedig egy kapron akár 500 kicsi kett?s kaszat is beérhet, amelyek 3 év után is képesek kicsírázni.

Törékeny illat

A talajjal szemben igénytelen, csupán napra és melegre van szüksége, és mivel igencsak törékeny “testalkatú”, nem kedveli a szelet. A lakásban vagy az erkélyen is képes gond nélkül eléldegélni. A konyhában az egész szára és az erny?s virágzata használatos (ki lehet szárítani, le lehet fagyasztani, s?t el is tehetjük ecetben). 30 Celsius-foknál magasabb h?mérsékletnek azonban nem szabad kitenni, mert akkor elvesznek az illóolajai. Meleg ételekhez emiatt közvetlenül tálalás el?tt szokás hozzáadni, és el?tte vákuumcsomagolásban érdemes tárolni.
A legtöbb hatóanyagot az apró magok tartalmazzák. A bel?lük sajtolt olaj aranyszín?, gyümölcsös illatú és csíp?s íz?. Összetétele a köményolajéhoz hasonlítható. A különbség az illóolajak arányában van (karvon, limonén és feladrin). A gyógyító elegyet kiegészítik a fehérjék, az aminosavak, a szerves savak, a flavonoidok, az A- és a C-vitamin, a karotin, a vas, a kalcium, a foszfor stb.

Nem csak mártásokba

A kaporszószt mindnyájan ismerjük. A konyhában a kaprot használjuk levesek, halak vagy saláták ízesítésére is. A kaporszár pedig nem hiányozhat egy rendes uborkasaláta öntetéb?l sem.
Egyedi aromájának köszönhet?en a kapor el?kel? helyet vívott ki magának a parfüm- és a lik?rgyártásban is.
Id?tlen id?k óta alkalmazzák a népi gyógyászatban fejfájásra, asztmára, gyomorpanaszokra, vesek?re. Az els? ismert doppingnövény is egyben: úgy vélték, hogy növeli az ember fizikai erejét, ezért az atléták és a gladiátorok nemcsak ételeiket ízesítették, hanem izmaikat is kenegették vele.
Tisztítja a vért – fert?tlenít? hatásai enyhítik a vese- és az emésztési problémákat. A kapormagokból készített tea vizelethajtó és hashajtó hatású. Támogatja az emésztést, növeli az étvágyat, serkenti a gyomornedvek termel?dését. Csillapítja a hasgörcsöket, emellett kiválóan hat csuklás, valamint felfújódás ellen, f?leg a gyerekeknél.
A benne található anyagok serkentik az anyatej termel?dését, s?t átmennek az anyatejbe, aminek köszönhet?en az újszülöttet nem bántják a szelek, nem fáj a hasa, és a baba sokkal nyugodtabbá válik.
Csökkenti a vérnyomást, nyugtat (valamelyest a libidót is mérsékli), s?t enyhe altató hatásáról ugyancsak ismert. Segíti a szívizom vérellátását, azaz segít megel?zni a szívbetegségek kialakulását, illetve támogatja a szívbetegek rehabilitációját angina pectoris, ischaemiás szívbetegség, infarktus után.

Hogyan használjuk?

A kapormagokat mindig frissen összezúzva, közvetlenül vagy f?zet formájában alkalmazzuk.
Forró vízzel leöntött, teáskanálnyi zúzott kapormag er?síti a szervezetet, segíti az emésztést (forralt borral leöntve, el?segíti a nyugodt alvást).
A kapormagok rágcsálása “édesíti” a leheletet, segít felköhögni a letapadt nyákot, és csillapítja a köhögést.
A kapormagos fürd? er?síti a körmöket, és nyugtatja a gyógyuló sebeket.
A növénynek nincsenek nemkívánatos mellékhatásai. Kiválóan kombinálható egyéb gyógynövényekkel, például a kamillával.

Írta: Vladimír Vonásek