Heti hírek -újdonságok érdekességek röviden.

A zöld tea elfedheti a dopping céljából használt tesztoszteront

A tesztoszteronnal való visszaélést nehéz észre venni mert az emberi szervezet ,mind a nők ,mind a férfiak esetében tartalmaz tesztoszteront.A vizsgálatok evvel kapcsolatban az epitesztoszteron nevű anyag szokatlan mértékét próbálják kimutatni a vizeletben.

Declan Naughton és kutatócsoportja  ( Kingston University London) felfedezte ,hogy a teában található katekineknek nevezett vegyületek gátolják a UGT2B17  enzimet.Ez az enzim tartja glukuronsavas formában a tesztoszteront ,és így lehetővé teszi, hogy a vizelettel ürüljön.A katekinek jelen vannak a zöld ,és a fehér teákban ,de a fekete teákban nincsenek.Egy csésze erős zöld teának megfelelő mennyiségű növényi kivonatot használtunk a kísérletekben-mondta Naughton.A sportolók ,akik tesztoszteront használnak doppingszerként képesek csökkenteni annak jelenlétét a vizeletben avval ,ha isznak egy csésze erős fehét ,vagy zöld teát.

A kutatók már értesítették a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökséget  Montreálban a kutatásaikról.Ha a feltételezés bebizonyosodik ,a Wada válaszlépése az lehetne ,hogy a tesztoszteron színtjét a vérben vizsgálná ,és nem a vizeletben.

Forrás:NewScientist

A hegymászók vizsgálata az Everesten segítséget jelenthet a szívbetegségek megismerésében

A Mayo klinika kutatói találtak egy természetes laboratóriumot a szívbetegségek ,a tüdőbetegségek ,az izomvesztés ,az alvászavarok vizsgálatához ,és új orvosi technológiák kipróbálásához.A  Mount Everest extrém magasságában a hegymászók azokkal a problémákkal találják szembe magukat ,amelyek jellemzik a szívbetegeket ,az elhízott ,vagy az idős betegeket.A Mayo Klinika kutatói ezért csatlakoznak a National Geographic expedíciójához ,amely április közepétől ,május közepéig tart.

Tudunk bizonyos körülményeket szimulálni oxigénsátorban ,vagy nyomáskamrában de csak rövid ideig-mondta Bruce Johnson, Ph.D. a tudományos expedíció vezetője. Az extrém magasság hatásait vizsgáljuk majd egészséges ,aktív egyéneken ,a hegymászókon ,akik szélsőséges körülményeknek vannak kitéve.Amit ők tapasztalnak ,az utánozza a szívbetegség tüneteit.

A projektek

Az alvás fiziólógiája.Nagyon nehéz megfelelő éjszakai alvást produkálni a hidegben ,különösen 5500 méter magasságban.Az alvási apnoe gyakori, és ez a szaggatott légzés sok bajt okoz a túlsúlyos egyéneknek ,vagy azoknak ,akik krónikus szívelégtelenségben szenvednek.Az alvási apnoe csökkenti az oxygén mennyiségét a vérben,és ez súlyos állapot a tengerszinten éppúgy ,mint nagy magasságban.A rossz minőségű alvás oka a korlátozott hely ,az erős szél ,a kemény felületek a ruházat .A kutatók tanulmányozni fogják az oxygénszintet ,az alvás minőségét összefüggésben a magasban előforduló más problémákkal.

Az izomvesztés nagy magasságban.A korábbi tanulmányok azt mutatják ,hogy a hegymászók rohamos fogyással számolhatnak ,és ez izomvesztést jelent , és nem zsírvesztést.Az extra táplálékbevitel szerepe elhanyagolható.Az izomsorvadás gyakori tünete krónikus betegségeknek ,beleértve a szívbetegséget.A hipotézis az ,hogy a fogyás kapcsolatban áll a súlyos oxigénhiánnyal,ezért a csoport követni fogja a kalóriabevitelt ,az alvás minőségét ,az alvási hipoxiát ,és a test összetételét.

A tüdő folyadék regulációja. A tüdöödéma gyakran előfordul szívbetegekben ,de rejtély mi történik a magas hegyekben az erős egészséges hegymászókkal . Néhányan a tüdő ereinek egyenetlen szűkületében,és az emiatt fellépő nyomáskülönbségekben látják az okát ,de mivel nem mindenkinél fordul elő genetikai hajlamot is sejtenek mögötte.A kutatók mérni fogják a nyomást a tüdőben ,a gázátadást ,és egyéb faktorokat.

A távfelügyelet vizsgálata. A Mayo Klinika kutatói által kifejlesztett eszközt tesztelik a Mount Everest szélsőséges körülményei között . Ha jól vizsgázik segítséget jelent otthonukban a szívbetegeknek .A megbízható adatgyűjtés lehetővé teszi állapotuk ellenőrzését ,esetleg a gyógyszer módosítását ,és az orvosi látogatás kezdeményezését ,ha szükséges.

Az expedíció a National Geographic ,A North Face ,és  Montanai Állami Egyetem támogatásával jött létre.

Nedvesítő kontaktlencse szemszárazság esetére

A száraz szem bármely életkorban előfordulhat de jellemzően az idősebbeket érinti.Közel ötmillió 50 évesnél idősebb amerikai küzd vele ,és több tízmillió másik is ,akiknék kevésbé súlyosak a tünetek.A tünetek közé tartozik a csípő ,égető érzés ,mintha homokszemcsék karcolnák a szemet ,fájdalom ,bőrpír ,a szem kifáradása ,és a kisebb tolerancia olyan tevékenységekkel szemben ,mint az olvasás ,és képernyő nézés.

A szemcseppek általában segítenek ,de gyakori használatra van szükség.és a megkönnyebbülés csak átmeneti.A Loyolai Egyetemen egy különleges nedvesítő kontaktlencsét fejlesztettek ki a szemszárazsággal küzdők számára.Az átlagos lencsék átmérője 9 milliméter , a nedvesítő kontaktlencse ennél nagyobb 15-22 mm átmérőjű,és lefedi az egész szemet.A  lencse gázpermeábilis ,az oxigént átereszti ,és speciális számítógéppel vezérelt esztergagép alakítja ki rendkívűl precízen a görbületét a viselő szeméhez igazítva.A kupola alatt egy tartályt hordoz ,amelyben sóóldat van ,és ez szinte megfürdeti viselője szemét.A lencsék drágábbak a szokásosnál ,és használatuk megtanulása is több időt igényel.

A Genfi -tó sem menekül a környezeti szennyezéstől:multirezisztens baktériumok a tóban

Nagy mennyiségű antibiotikum rezisztens baktérium jut a környezetbe az önkormányzati szennyvíztisztitók közelében ,különösen ha egészségügyi intézmény vize keveredik a kommunális szennyvízhez.Bár a szennyvíztisztítók csökkentik a baktériumok számát ,a tisztítási eljárások során a multirezisztens baktériumok száma növekszik.Ezt bizonyítja egy tanulmány ,amelyben a Genfi-tó vízminőségét vizsgálták.

Lausanne város kb. naponta 90.000köbméter szennyvizet ereszt a tóba.A Lausanne-i régió nem rendelkezik gyógyszeriparral vagy intenzív állattenyésztéssel.A szennyvíztisztító telep a régió 214 000 lakosának ,és néhány kisebb egészségügyi létesítménynek a szennyvízét tisztítja.Ezek közül kiemelkedik a szennyvízkibocsátás szempontjából  Vaud kanton Egyetemi Kórháza. A tanulmányok a kórházból ,és néhány kisebb állatgyógyászati központból növekvő mennyiségű rezisztens baktériumtörzset jeleztek.A kutatók most azt vizsgálták ,ezek a baktériumok bekerülhettek-e a Genfi-tó vizébe a szennyvíztisztító telepen keresztül.A rezisztencia tesztet a hagyományos sejtkultúrás eljárásokkal ,és modern genetikai elemzéssel párhuzamosan végezték.

Az mintákat a városi szennyvízből ,a tó vizéből ,és a bevezető csatorna körüli üledékből vették.Az adatok a várakozásnak megfeleltek ,különösen nagymértékű volt a multirezisztens törzsek mennyisége a kórházból érkezőszennyvízben ,de a meglepetés ezután következett: a kezelt szennyvízben megnövekedett a multirezisztens törzsek aránya. Helmut Burgmann mikrobiológus szerint a szennyvíztisztító telep  lehetőséget szolgáltat a rezisztencia gének átadásához a kölönböző baktériumok között.Az ide kerülő baktériumok egyik része együtt él az emberrel ,másik részük már alkalmazkodott a szennyvíztisztító telep körülményeihez.A baktériumok nagy sűrűsége megnöveli a lehetőségét a genetikai elemek átadásának.A rezisztencia gének átadása önmagában nem szokatlan és nem jelent veszélyt ,de az korábban nem volt ismert hogy a rezisztens baktériumok szintje megemelkedett a szennyvízbevezető csatorna közelében a vízben ,és az üledékben egyaránt. A veszélyt az jelenti ,ha a rezisztenciáért felelős gének utat találnak az ivóvízhez ,és így bejutnak az emberi szervezetbe.

A kutatás egyik vezetője szerint ,nincs ok pánikra ,mert a vízkivételi szivattyú 3 km távolságra található attól a ponttól ,ahol a szennyvizet bevezetik a tóba ,és a multirezisztens törzsek egyelőre csak itt jelentek meg .Természetesen a kiemelt vizet  kezelik mielőtt betáplálják a városi vízvezetékbe.A Genfi-tó helyzete azonban tipikus ,mert  Svájc szennyvizeinek kb. 15%-a kerül tisztítás után közvetlenül tavakba.A kutatások ismeretében további eljárásokat kell kifejleszteni a szennyvizek tisztítására különös tekintettel a rezisztens baktériumok kiszűrésére.Mivel ez utóbbiak a kórházi szennyvizekben fordulnak elő tömegesen a kutatók  külön tisztítási eljárást javasolnak a kórházi szennyvizek kezelésére.

Forrás:ScienceDaily