Hatékony méregtelenítés brokkoli csíra segítségével

A légszennyezés mindenhol a világon súlyos közegészségügyi problémát jelent. Az Egészségügyi Világszervezet szerint évente hétmillió halálesetet okoz. Tavaly a Nemzetközi Rákkutató Intézet (Agency for Research on Cancer) pedig a szálló port és a légszennyezést is besorolta a potenciálisan rákkelt? anyagok közé.

Ahhoz, hogy a problémát átfogóan kezelni lehessen egyik oldalon  m?szaki megoldásokkal kell csökkenteni  a regionális szennyez?anyag kibocsátást. Viszont a tudományos stratégiákat alapvet?en meg is  lehet fordítani: az embereket kell megvédeni a már fennálló expozíció hatásaitól. Valamilyen olcsó, élelmiszer alapú méregtelenít? /megel?z? stratégiára lenne szükség.

A tanulmányt  amerikai és kínai kutatók végezték a a National Institutes of Health támogatásával a gyorsan fejl?d? Kína Jiangsu tartományában, mintegy 50 mérföldre északra Shanghaitól. A tanulmány témája a brokkoli csíra ital méregtelenít? hatása, és a  Cancer Prevention Research  online folyóirat június 9. -i számában jelent meg.

A brokkoli ugyanúgy mint a többi keresztes vírágú növény sulforaphant tartalmaz amely mint már állatkísérletekben kimutatták csökkenteni tudja a krónikus degeneratív betegségek kockázatát és   rákmegel?z? hatással bír.

A brokkoli csírák  glucoraphanint tartalmaznak amelyb?l szulforafan keletkezik amikor a csírákat összerágjuk vagy az italt lenyeljük. Ez utóbbi pedig növeli az enzimek m?ködését amelyek megtisztítják a szervezetet az ártalmas anyagoktól.

A 291 részt vev? 12 héten át  vagy ananász és lime levet kapott  vízbe keverve, vagy ezt kiegészítették a brokkoli csíra fagyasztva szárított porával amely tartalmazta a  glucoraphanint és a szulforafánt egyaránt.

A kiválasztódott szennyez? anyag szintjét a vizeletben mérték. Az egyik legveszélyesebb kémiai szennyez? anyag a benzol kiválasztása a brokkoli csíra ital hatására már az els? napon 61%-kal n?tt, és a volumen fennmaradt a 12 hetes vizsgálat egész ideje alatt, míg a másik mért szennyez? anyag az akrolein  kiválasztása 23%-kal n?tt.

A másodlagos elemzések során kiderült, hogy a szulforafán az er?teljes direkt méregtelenít? tulajdonságán kívül aktivál egy jelz? molekulát amely emeli a sejtek képességét hogy alkalmazkodjanak és túléljenek  környezeti mérgez? hatások közepette. Ez a stratégia hatékony a vízben és az élelmiszerekben lev? bizonyos szennyez? anyagok ellen is.

Ez a tanulmány arra utal, hogy magánszemélyek is biztonságos és egyszer? módon tudnak védekezni a légszennyez? anyagok hosszabb távú egészségkárosító hatásai ellen míg a kormányzati vezet?k és politikai döntéshozók hatékonyabb szabályozást és végrehajtást dolgoznak ki a leveg? min?ségének javítására-mondta Thomas Kensler, PhD, egyetemi tanár, ( Johns Hopkins Bloomberg School ) a tanulmány egyik társ-szerz?je. 

Forrás