Mit tanít nekünk az utóbbi id?ben a tudomány a zöldségekr?l és a gyümölcsökr?l. Legyenek az ételeink színesek, pirosak, lilák, sárgák vagy mindenfélék, és minél több színben pompáznak annál jobb nekünk.
Azonban ez a filozófia hajlamos megfeledkezni a gombákról amelyek mintha pont az ellenkez?jét próbálnák bizonyítani.
Mit lehet els? látásra mondani a gombáról:alacsony a kalória tartalma, nincs benne zsír és koleszterin, viszont van benne fehérje és élelmi rost. Bár sokféle ehet? gomba van beltartalmuk nagyjából azonos függetlenül az alakjuktól vagy a nagyságuktól.
Táplálkozási értékükt?l eltekintve funkcionális élelmiszereknek is tekinthetjük ?ket magas antioxidáns és élelmi rost tartalmuk miatt amelyeknek segítségével a betegségek megel?zésében is részt vehetnek ha megfelel? mennyiségben fogyasztunk bel?lük.
A gombák gazdagok B-vitaminokban mint a riboflavin, folsav, tiamin, pantoténsav, niacin . Az egyetlen növényi táplálék amelyben természetesen van jelen a D-vitamin.Valamint több olyan ásványi anyagban is található bennük amelyeket más táplálékokkal nehéz beszerezni mint például szelén, kálium, réz, vas, és a foszfor.
A legtöbb gomba sejtfalában egy különleges tulajdonságú rostféleség található a béta-glükánok csoporja amelyek az utóbbi id?ben sok tanulmány tárgyát képezték. Megvizsgálták szerepüket az inzulinrezisztencia javításában, a vér koleszterin szintjének csökkentésében, az immunrendszer m?ködésének javításában, vagy az elhízás megel?zésében. Az eredmények pozitívak.
Egy másik fontos gombákban megtalálható tápanyag a kolin. A kolin a membránok szerkezetének eleme és mint ilyen segíti az idegrendszer impulzusainak megfelel? terjedését, segíti az izommozgást, mélyíti az alvást, segíti a tanulást és a memória m?ködését. Támogatja a zsírok megfelel? felszívódását, és csökkenti a krónikus gyulladást.
Ha növelni tudnánk a zöldségek és gyümölcsök fogyasztását számos életmóddal összefügg? betegség kockázatát csökkenthetnénk- mondják sokan és sok helyen egészséggel foglalkozó kutatók. Pont ezt mondhatjuk el a gombákról is. A természetesen termesztett élelmiszerek, mint a gomba csökkenti az elhízás a cukorbetegség, a szívbetegség kockázatát, fogyasztása egészségesebbé teszi az arcszínt és a hajat, megnöveli az energiát.
Daganatos megbetegedések
A gomba ugyanolyan magas antioxidáns kapacitással rendelkezik mint a sárgarépa, paradicsom, zöld és piros paprika, tök, zöldbab, és a cukkini -bár ezek úgymond színesnek mondhatók a gombákhoz képest.
A szelén ami ritka egyéb zöldségekben szerepet játszik májenzim funkciókban és segíti néhány rákot okozó vegyület kiürülését a szervezetb?l.Továbbá a szelén akadályozza a gyulladásos folyamatokat és csökkenti a tumor növekedési ütemét.
A gombákban található D-vitamin szintén jótékony hatású néhány daganatos betegség megel?zésében, a benne lev? folát pedig fontos szerepet játszik a DNS szintézisben és javításban, a mutációk elkerülésében.
Diabétesz és szívbetegségek
Tanulmányok kimutatták hogy azoknak az 1-es típusú cukorbetegeknek akik magas rosttartalmú étrendet fogyasztanak alacsonyabb a vércukorszintje, és 2-es típusú cukorbetegek esetén szintén csökken a vércukor és vérzsírok szinje . A vérzsírok csökkentése pedig összefügg a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkenésével. Mivel a gombában nincs nátrium viszont van benne kálium, fogyasztása hozzájárul a nyugati típusú étkezésre jellemz? a nátrium irányába eltolódott arányok kijavításához. A szív egészségéhez káliumra is nagy szükség van.
Az immunrendszer
Lehet hogy unalmasnak t?nik de itt megint a szelénre és a béta-glükánokra vagyok kénytelen hivatkozni.
A szelén javítja a fert?zésekre adott immunválaszt a killer T-sejtek termelésének stimulálásával, a béta-glukánok pedig sokféle mechanizmussal képesek javítani az immurendszer m?ködésén.
Az únos-untalan hangoztatott megfelel? testsúly és a fogyás.
A diétás rostok fontos szerepet játszanak a testtömeg normális szinten tartásában. A gomba sejtfala kétféle élelmi rostot is tartalmaz a béta-glükánokat és a kitint Ezek növelik a jóllakottság érzését és csökkentik az étvágyat, így hosszabb ideig érezzük magunkat jóllakottnak, csökken a teljes kalória bevitel.
Nincs más teend? mint kicsivel több gombás ételt illeszteni az étrendbe. Mint a fentiekb?l kit?nik megéri.
Egy példa, és ha ránézünk az összetev?kre nincs is mit magyarázni:
Forrás: medicalnewstoday.com