Gyógynövényes hétvége Hajdúszoboszlón:07.15-16

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Gyógynövény hétvége Hajdúszoboszlón, Kertünk a patikánk: gyógyszerek a kertből elnevezésű rendezvény napok várják júliusban a Szoboszlói Gazdaház látogatóit.A rendezvény célja, hogy a látogatók megismerjék a Gazdaház kertjében termesztett gyógynövényeket, az ezekből készített termékeket. A rendezvény mottója: Gyógynövények A-tól-Z-ig, akáctól-zsurlóig az egészségért, a szépségért, gyógyszerek a kertből.

A Hajdúszoboszlói Gazdaház helyén már 1868 -ban ház állott.

A ház történeti visszatekintése szerint a tulajdonos Czeglédy István nemes ember volt. A családnak nagy birtoka volt, melyen gazdálkodást folytattak. A család birtokában lévő telek a múltban nagyobb méretű volt a napjainkban láthatónál és az épületek száma is több volt. A ma látható épületet a család ünnepi alkalmak idején használta.

A ház egyediségét igazolja a feketére mázolt léckerítés, az állított deszkából készített kerítés és deszkakapu, valamint az épület előtti járda, mely hortobágyi “vasas” téglából rakott.

A ház udvarán egy gémes kút is van, melynek belseje téglával kirakott, mélysége 6 méter. Még ma is eredeti helyén áll és bő vizű, viszont vize nem iható.

Szombaton-vasárnap bemutatók, programok vannak a Gazdaházban, amelyeket előre meghirdetésre kerülnek. A nyitva tartási időtől eltérő időpontokban is megtekinthető a Gazdaház és a gyógynövényes kert (most 42 féle gyógynövény látható benne).

Továbbiak>>