Gyógyító gyümölcsök:a grapefruitlé javíthatja a kemoterápia hatékonyságát

(MTI) – Napi egy pohár grapefruitlé mellett harmadára csökkenthető a rákbetegeknél alkalmazott kemoterápiás szer mennyisége – állapították meg klinikai tanulmányukban a Chicagói Egyetem orvosi karának kutatói.

    A szakemberek azt vizsgálták, hogy miként változtatják meg a gyümölcsben lévő vegyületek a sirolimus elnevezésű rákellenes hatóanyag lebontását.
Az orvosok a legtöbb gyógyszer mellett nem ajánlják a grapefruitlé fogyasztását, mert bizonyos enzimekkel kölcsönhatásba lépve csökkenti a szerek hatékonyságát. Egyes rákellenes szerek mellett a savanykás gyümölcs leve azonban azt a hatást éri el, hogy lelassul a páciens anyagcseréje, így lassabban bomlik le a kemoterápiás szer is.
A klinikai próbák eredményei azt mutatták, hogy a hatóanyag szintje 3,5-szer nagyobb volt a páciensek vérében 2,4 deciliter grapefruitlé elfogyasztása után, vagyis jóval kisebb gyógyszerdózissal elérhető ugyanaz a daganatölő hatás – írták az egyetem honlapján megjelent közleményükben (http://news.uchicago.edu/print/article/2012/08/07/grapefruit-juice-lets-patients-take-lower-dose-cancer-drug).