Glutén vagy nem glutén?

A glutén egy növényi fehérje, ami megtalálható a búzában, rozsban, árpában, ez ad rugalmasságot és rágható állagot a kenyérnek és a különféle sült tésztáknak. A népesség egy kis hányada nem bírja megemészteni a glutént gluténérzékenysége vagy cöliákia betegsége miatt, de a gluténmentes étrend kezd népszer?vé válni olyan emberek között is, akik nem gluténérzékenyek. Bár egyel?re nincs arra  bizonyíték, hogy a gluténfogyasztás csökkentése jót tenne az egészségnek hosszabb távon.

S?t, ellenkez?leg: a gluténfogyasztás a 2. típusú cukorbetegség kialakulásának alacsonyabb kockázatával jár – az American Heart Association tudományos ülésszakáról kiadott közlemény szerint.

„Arra szerettünk volna választ kapni, vajon a gluténfogyasztás befolyásolja-e azoknak az embereknek az egészségét, akiknek nincs egészségi okuk arra, hogy kerüljék a glutént. A gluténmentes termékek nagyon gyakran kevesebb diétás rostot és egyéb mikrotápanyagot (vitaminokat, ásványi anyagokat) tartalmaznak, ami miatt kevésbé táplálóak, ráadásul többe kerülnek” – mondta a Harvard Egyetem tudományos munkatársa Geng Zong. „A cöliákiában nem szenved? emberek leginkább amiatt teszik megfontolás tárgyává gluténbevitelük korlátozását, hogy a krónikus betegségeket megel?zzék, els?sorban a diabéteszt.”

Hosszú távú megfigyelési kutatásban vizsgálták a gluténbevitelt, és úgy találták, hogy sokan a résztvev?k közül gluténbevitelüket 12 gramm alatt tartották napi szinten, és közülük azoknak, akik ezen az értéken belül a legtöbb glutént fogyasztották, alacsonyabb lett a 2. típusú cukorbetegség kockázatuk a követés 30 éve alatt.

Azok a résztvev?k, akik ennél kevesebb glutént fogyasztottak, kevesebb gabona-rostot vittek be, amir?l köztudott, hogy véd? tényez? a 2. típusú diabétesz kockázatában.

A gluténfogyasztásban élen járó – a napi bevitel fels? 20 százalékát alkotó – személyeknek 13 százalékkal kisebb volt a kockázatuk 2. típusú cukorbetegség kialakulására – összehasonlítva a legkevesebb glutént fogyasztókkal. (Ez utóbbiak kevesebb, mint 4 grammot fogyasztottak.)

A kutatók közel 200 000 ember napi gluténbevitelét vizsgálták, összesen három hosszú távú kutatás adatainak összeolvasztásával (Nurses Health Study, Nurses Health Study II. és Health Professionals Follow-up Study).

A táplálkozási kérd?íveket a résztvev?k kétévenként, illetve négyévenként töltötték ki.

Az átlagos napi gluténbevitel az NHS kutatásban 5,8 gramm/nap, az NHS II.-ben 6,8 gramm/nap és a HPFS-ben 7,1 gramm/nap volt. A glutén f? forrásai a f?tt tészták, gabonafélék, pizza, muffin, perec és kenyér voltak.

A kutatás, amely az 1984-t?l 1990-ig, illetve 2010-t?l 2013-ig nyert adatokat dolgozott fel, csaknem 16 000 diabéteszes személyt azonosított a felmérések résztvev?i között.

A kutatás meger?sítésre szorul, részint mert ‘önbevalló’ volt a kérd?ív, részint, mert megfigyel? jelleg? volt a kutatás. Másfel?l, a legtöbb résztvev? akkor vett részt a felmérésben, miel?tt a gluténmentes diéta népszer?vé vált volna, így nincs adat a gluténmentes diétán él?kr?l.

Forrás: https://www.sciencedaily.com/releases/2017/03/170309120626.htm

Forrás