A gazdagon fűszerezett étel az anyagcserének is jót tesz

Ha a vacsorát változatos f?szerkombinációval tesszük ízletessé, az nem csak gasztronómiai élvezetet jelent, hanem az inzulin- és a vérzsírszintünkre is jó hatással lehet. Ennek oka a f?szerek antioxidáns tulajdonsága.

Sheila Westnek és munkatársainak vizsgálata azt bizonyította, hogy a változatosan, jól f?szerezett étel nemcsak élvezetes, hanem fogyasztása csökkenti az inzulinszintet, illetve a kedvez?tlen vérzsírok szintjét is.

A kutatók által használt f?szerek között szinte minden lehetséges f?szernövény szerepelt, de külön kiemelték a fahéjat, a kurkumát, a rozmaringot, az olasz hatásra nálunk is gyakran fogyasztott oregánót, a hagymát, a fokhagymát és a paprikát is.

A szervezet m?ködését oxidatív folyamatok zavarják meg: például az érelmeszesedés, a koszorúérbetegség hátterében fontos szerepet játszó, „rossz” LDL-koleszterin akkor épül be az üt?erek falába, ha oxidált formába kerül. Az antioxidánsok ezt a kedvez?tlen folyamatot gátolják.
„Laboratóriumi körülmények között igazolni lehet, hogy az említett f?szerek kifejezett antioxidáns tulajdonsággal rendelkeznek, és ezzel egész sor krónikus betegség kockázatát csökkentik” – nyilatkozta a tanulmány vezet? szerz?je. Mivel emberen kevés tudományos vizsgálat történt, a munkacsoport hat, kissé túlsúlyos 30-65 év közötti férfit vont be a tanulmányba.

A vizsgált személyek naponta 1200 kilokalóriányi táplálékot kaptak. El?ször egy hétig f?ételként az önkéntesek kókuszos csirkét ettek fehér rizzsel, sajtos kenyeret és valamilyen süteményt.

A következ? héten a csirke csip?sen f?szerezett volt, amelyhez olaszosan ízesített kenyeret kaptak és desszertként fahéjes süteményt.

Vért vettek t?lük az étkezés el?tt, majd azt követ?en három órával. A kutatók azt találták, hogy a f?szerek az étkezés után inzulin- és vérzsírcsökkenést okoztak, a vércukor nem változott.

A f?szerezés antioxidáns hatása megfelel egy pohár vörösborénak vagy fél tábla fekete csokoládénak.
A kutatók hangsúlyozzák, hogy a vizsgálati csoport kis létszáma miatt a levont következtetéseket óvatosan kell kezelni, és további vizsgálatokra van szükség.

Forrás: MTI, Matos Lajos