Furcsa tudomány:tudod mi van a kávédban ha nem magad daráltad?

A fogyasztók a világban egyre inkább előnyben részesítik azokat az italokat és élelmiszereket amelyek csak természetes alapanyagokat tartalmaznak. A kávé, a tea, a kóla, az energiaitalok és az egyéb koffein tartalmú italok a világ legnépszerűbb termékei közé tartoznak. Az élelmiszer szabályozással foglalkozó hivatalok megkövetelik a coffein feltűntetését az összetételben a címkéken, de eddig nem kellet megjelölni azt hogy a coffein természetes vagy szintetikus eredetű. A tudósok egy gyorsabb és egyszerű módszert fejlesztettek ki amellyel ki tudják mutatni a coffein eredetét. A teszt különbséget tesz a szénizotópok között amelyek a természetes növényi eredetű coffeinben találhatók, és a szintetikus, laborban előállított coffein között. Ez utóbbi ásványi olaj eredetű molekuláris elemeket tartalmaz. A mindössze 15 perc alatt elvégzett elemzések közül 4 esetben találtak szintetikus coffeint annak ellenére ,hogy a címkén természetes eredet szerepelt.

A jelentés az American Chemical Society (ACS) Analitikai Kémia című folyóiratában jelent meg és 2012 -ből származik.