Furcsa tudomány:tudod mi van a kávédban ha nem magad daráltad?

A fogyasztók a világban egyre inkább el?nyben részesítik azokat az italokat és élelmiszereket amelyek csak természetes alapanyagokat tartalmaznak. A kávé, a tea, a kóla, az energiaitalok és az egyéb koffein tartalmú italok a világ legnépszer?bb termékei közé tartoznak. Az élelmiszer szabályozással foglalkozó hivatalok megkövetelik a coffein felt?ntetését az összetételben a címkéken, de eddig nem kellet megjelölni azt hogy a coffein természetes vagy szintetikus eredet?. A tudósok egy gyorsabb és egyszer? módszert fejlesztettek ki amellyel ki tudják mutatni a coffein eredetét. A teszt különbséget tesz a szénizotópok között amelyek a természetes növényi eredet? coffeinben találhatók, és a szintetikus, laborban el?állított coffein között. Ez utóbbi ásványi olaj eredet? molekuláris elemeket tartalmaz. A mindössze 15 perc alatt elvégzett elemzések közül 4 esetben találtak szintetikus coffeint annak ellenére ,hogy a címkén természetes eredet szerepelt.

A jelentés az American Chemical Society (ACS) Analitikai Kémia cím? folyóiratában jelent meg és 2012 -b?l származik.