Furcsa tudomány:középkori orvosok komoly ,és megalapozott ajánlásai terhes asszonyok számára

Víz helyett vörösbort ajánlottak a terhes anyáknak a tizenötödik századi orvosok – derül ki a középkori medicinának szentelt könyvb?l, amely egy bostoni konferencia el?adásait tartalmazza.

fried fishA kötet, amely a Cambridge Scholars Publishing kiadó gondozásában látott napvilágot, korabeli tudományos és vallási írások, valamint Dante és Boccaccio m?vein keresztül mutatja be, hogy a középkori Itáliában milyen „multifunkcionális” szerepet tulajdonítottak az ételeknek-italoknak – olvasható a Medievalist.net történelmi hírportálon.
A korabeli hiedelmek szerint bizonyos étkek, ha túlzásba viszik fogyasztásukat, nemcsak fizikai romlást okozhatnak, hanem kedélybeteggé is tehették az embert.
A középkori orvosok szerint különös hatással bírtak az ételek-italok a magzatokra: a kötet egyik tanulmánya górcs? alá veszi Michele Savonarola (1385-1468), a Padovai és a Ferrarai Egyetem professzorának De regimine vernacular pregnantibus noviter natorum et usque ad septennium cím? m?vét, amely a várandós anyákat látja eltanácsokkal.A tudós, aki a Ferrarát irányító d’Este-ház (1240-1587) udvari orvosa, a város nemes asszonyait kívánta segíteni abban, hogy fiút hozzanak a világra, Michele Savonarola meggy?z?dése szerint ugyanis az anyák étrendjével befolyásolni lehet a magzat nemét. Mint írja, ahhoz, hogy „egészséges, megfelel?” h?mérséklet? fiú szülessen, a jövend?beli anyáknak meleg és száraz ételeket kel  fogyasztania, amelyek „visszaszorítják” az „alacsonyabb rend?” asszonyi kvalitásokat.

Az itáliai orvos ajánlásai között szerepel, hogy a várandós korpából készült kenyér helyett búzalisztb?l sütött cipót fogyasszon, tartózkodjon a sült haltól, de célszer? korlátozni  a gyümölcsöket is az étrendben. Ami az italokat illeti, a száraz vörösbor ajánlott.

Mint Michele Savonarola írja, a várandós anyának tartózkodnia kell a hideg vízt?l, amely kártékony a magzatra nézve és leánygyermeket „eredményez”. A doktor felsorolja továbbá, hogy milyen ételek okozhatnak vetélést, s óva inti az anyákat a gránátalma „kockázatos” fogyasztásától is, amelynek legfeljebb a leve megengedett a borba keverve.

Forrás:MTI