Furcsa tudomány:ha muszáj megtanulni enni próbáljuk zenei segítséggel

A Floridai Állami Egyetem egy új orvostechnikai eszköz segítségével próbálja a koraszülött babákat megtanítani az evésre, amely számukra még nem természetes.

Ellentétben a normális időre született csecsemőkkel a koraszülöttek idegrendszere sok esetben nem elég fejlett ahhoz hogy koordinálja a táplálkozás nagyon bonyolult műveletét: szívni ,nyelni ,és közben levegőt is venni .-mondta Jayne Standley a zeneterápiával tanító cumi feltalálója. Minél tovább tart ennek az alapvető készségnek az elsajátítása ,annál nehezebben érik utol a fejlődésben nem koraszülött társaikat.A cumi által közvetített zenei altatódal segítségével a tanulási folyamatot le lehet rövidíteni, és a csecsemők átlagosan 5 nappal hamarabb hagyhatják el a kórházat.

A specialis cumi egy hangszóróval van összekötve ,és minden alkalommal ,amikor a csecsemő helyesen szív rajta zenei megerősítést kap.A zene gyengéd ,és kellemes, és a babát további táplálkozásra készteti. A klinikai vizsgálatokat több helyen végezték az Egyesült Államokban ,és a kísérletben részt vevő babák átlagosan 2,5x több ideig táplálkoztak ,mint a zenével nem segített társaik.

Az eredeti ötlet már több mint évtizedes ,kiterjedt tesztelésen ment keresztül , szabadalmat kapott, és világméretű értékesítése elkezdődött.A koraszülések aránya  nagymértékben emelkedik ,a babák állapotuknál fogva állandó orvosi beavatkozásoknak vannak kitéve ,amelyek stresszt ,és fájdalmat jelentenek a számukra. Az olyan eszköz ,amely kellemes élményekkel segít az alapvető készség az evés elsajátításában értékes segítség lesz a koraszülött osztályokon.

Forrás:ScienceDaily