Furcsa tudomány:De ki fog rovart enni? Többen, mint gondolnák

A nyugati társadalmakban a legkorábban valószínűleg a fiatal férfiak szánják el magukat a rovarevésre: gyengén kötődnek a húshoz, nyitottabbak az új ételek kipróbálására és nem közömbös számukra a táplálék választásának környezeti hatása. Azon személyek között, akiknél alacsony az étel-neofóbia,  több, mint 75 százalékra becsülik a kutatók a rovarevők arányát – a Food Quality and Preference című lapban közzétett tanulmány szerint.

insectA kutatást Flandriában (Belgiumban) végezték, tipikus nyugati húsfogyasztók körében. A résztvevők közül ötből egy késznek mondta magát (16,3%) vagy egészen biztosan elhatározta (3%), hogy el fogja fogyasztani a rovarokat hús helyett.

A férfiak kétszerte gyakrabban válaszolták azt, hogy hajlandók rovarokat enni, mint a nők, és ahogy tíz évenként följebb megyünk az életkorban, 27 %-kal csökken a valószínűsége annak, hogy valaki rovarokat fogyasszon.

“A férfiaknak és a fiatal fogyasztóknak kalandvágyóbb  ízlésük van, vagy az is lehet, hogy a rovarevés ötletét kevésbé találják gusztustalannak, mint a nők és az idősebbek” – mondja Wim Verbeke agro-élelmiszer marketing és fogyasztói magatartás professzor a Ghenti Egyetemen.

A leginkább befolyásoló tényező az új élelmiszer iránti fóbia, illetve  elutasítás volt. De fölmerült mellette még ráadásként az élelmiszer-technológiai neofóbia.

“Ez azt jelenti, hogy nemcsak a rovarokat mint új élelmet nem fogadják el, de az olyan élelmet sem, amelyet ismeretlen technológiával gyártanak. Informálni kell őket arról, hogyan nevelik a rovarokat, ez pozitívan befolyásolhatja befogadókészségüket” – fűzte hozzá Verbeke.

A FAO 2013. évi Ehető Rovarok című jelentése beszámolt arról, hogy a rovaroknak – a hússal szemben – kedvező a környezeti hatása. A belga fogyasztói tanulmány pedig megerősítette, hogy az emberek felismerték a húst helyettesítő rovarevés kedvező környezeti hatását.

“A táplálkozásváltás környezeti hatásának fontossága növeli a személy készségét a rovarevésre, ezzel szemben a fogyasztók még nincsenek meggyőzve a rovarevés egészségre gyakorolt kedvező hatása felől.”

“A fogyasztók felfogása – mint azt a tanulmány is kimutatta – fontos a rovarok vagy a rovarfehérje sikeres marketingjéhez a nyugati országokban, akár mint emberi fogyasztásra kínált élelmiszernek, akár mint állati takarmányhoz fehérjeforrásnak. Ha a nyugati társadalmak fogyasztói elfogadják a rovarevést, az megállíthatja a fejlődő országokban tapasztalt rovar-fogyasztás csökkenést, mert ezt a tradicionális helyi élelmet kevésbé fogyasztják már – a nyugati szokások növekvő befolyása miatt.”

Forrás: fuggetlen.hu