Furcsa tudomány: Infarktusa van a betegnek vagy csak lenyelt néhány elemet?

(MTI) – Szívinfarktus jeleit mutatták ki az orvosok annál a kínai férfinál, aki öngyilkossági szándékkal lenyelt valamit.

A 36 éves beteget, akit egyébként hasadásos elmezavar miatt gyógyintézetben kezeltek, egy kínai kórház mérgezési osztályára vitték be. Az orvosok azonnal megvizsgálták, de semmi kórosat nem észleltek. A rutinszerűen végzett EKG viszont mindenki megdöbbenésére hatalmas, heveny szívinfarktusnak megfelelő eltéréseket mutatott. Az EKG-kép valamelyik koszorúér teljes elzáródásának felelt meg.
A kórházi felvételkor mellkasröntgent is készítettek, és az orvosok a hasi területet is gondosan megvizsgálták. A nyelőcsőben nem volt semmi, de a gyomorban hat darab mini ceruzaelemet láttak – ismertette az esetet a röntgenképet mellékelve a világ legolvasottabb szívgyógyászati folyóirata, az Amerikai Kardiológusok Kollégiumának lapja.
Hszing Csang (Hsing Chang), az orvosi ellátást végző munkacsoport vezetője cikkében hangsúlyozta, hogy az egyértelmű EKG-lelet mellett viszont az esetleges infarktus diagnózisát megerősítő minden laboratóriumi adat teljesen normálisnak bizonyult.
Ezért nem volt semmi akadálya annak, hogy a gyomorba levezetett béltükör segítségével az elemeket egyenként kivegyék. Az infarktusnak tűnő EKG-eltérés azonnal megszűnt és a páciens a harmadik kórházi napon panaszmentesen távozott.
A szakértők ehhez hasonló esettel még nem találkoztak sehol a világon