Furcsa tudomány: gyógyítás kristálycukorral !

Túl sok cukor ! Lehet hogy árt az övvonalnak, de valamire képes  amit az orvostudomány nem tud megoldani.A kutatások szerint a hagyományos afrikai gyógyászatban a sebek kezelésére használt  kristálycukor erősebb az antibiotikumoknál azokban az esetekben amikor a fertőzés ellent áll a modern tudomány eszközeinek.Egy tanulmány kimutatta hogy ha a kristálycukrot közvetlenül a felfekvésekre, lábszárfekélyekre ,amputáció után visszamaradt sebekre öntjük ,elősegítik a gyógyulást amikor az antibiotikumok már kudarcot vallottak.

A tanulmány vezetője a zimbabwei származású Dr Moses Murandu adjunktus ( Wolverhampton University), aki apjától látta gyermekkorában ahogy cukrot önt a sebekre, hogy csökkentse a gyulladást és a fájdalmat.

A cukor vizet von el a baktériumok környezetéből -a baktériumoknak vízre van szükségük a túléléshez -és evvel felgyorsítja a gyógyulást,vagy egy kis lökést ad a folyamatnak amely megtorpant.

Amikor Mr Murandu az Egyesült Királyságba költözött rájött, hogy ott nem ismert ez a lehetőség amelyet  az egyszerű hagyományos módszer  kínál.

A kutatás részeként kezelt egyik beteg lábát térd fölött amputálták fekély miatt .A műtét részeként egy vénát is eltávolítottak a lábából.A műtét utáni rehabilitáció  szabványos sebkötözők és fertőtlenítőszerek használatával történt ,de a bal lábán lévő üreg nem gyógyult megfelelően.Az ápolók ötlete volt hogy felvegyék a kapcsolatot Dr Muranduval. A kezelés elkezdése után két héttel a seb mérete már drasztikusan csökkent.

A 62 éves villamosmérnök beteg szerint a kezelés forradalmi változást hozott.A seb nagyon mély volt a kezelés kezdetén, egy egész csésze cukor elfért benne ,de később már csak egy-két teáskanál kellett. A fizikai előnyök mellett a beteget lenyűgözte a folyamat felgyorsulása és előrehaladása ,és ez pszichológiai előnyökkel is járt “Először kicsit szkeptikus voltam ,de amikor láttam a cukrot működés közben ahogy szinte kiszívja a sebet az nagy hatással volt rám”-nyilatkozta.

A sikeres beavatkozás után Dr Murandu most már három kórházban végezheti a vizsgálatokat. Eddig 35 beteget kezelt ,akiknek javult az állapotuk ,és mellékhatásról nem számoltak be.A kezelésekhez csírametesített cukrot használnak , Afrikában azonban valószínűleg egyenesen a  szupermarket polc a sebbe a cukor.

Az egyetlen probléma az ,amikor az embereket megkérik ,hogy vegyenek részt a kutatásban  és  a hagyományos antibiotikumok és kötszerek helyett -amelyek nem használtak-válasszák a cukorterápiát.

Mr Murandu kutatásával innovációs díjat nyert.Az ápolók egyszerűen képesek átvenni és alkalmazni a módszert ,és az eredmények láttán a nővérek ,és az orvosok is kezdenek hinni a dologban.

A kezelés elméleti alapja nagyon egyszerű: a baktériumok csak vízigényes környezetben tudnak megfelelően növekedni ,és szaporodni. Ha a vizet sikerül elvonni a folyamat megszakad,és a gyógyulás elindul.

 

Szóljon hozzá