Furcsa tudomány …azoknak akik természetes fényvédőt keresnek

Az állatok nagy többsége egész életét a szabadban tölti és mintha nem törődne az egyre erősebben tűző nappal. Valójában azért nem kell aggódniuk mert szervezetük saját fényvédőt termel magának ,amelynek neve gadusol.
Az Oregon State University kutatói által közzé tett eredmények szerint  a halak, kétéltűek, hüllők, madarak közül sok egyed termeli ezt a biológiailag aktív  anyagot  mely védelmet nyújt az ultraibolya sugárzás és a napfény  égető komponensei ellen.
A kutatók úgy vélik ez a képesség egy ókori sikeres géntechnológia eredménye. A gén amely képes előállítani a gadusolt  rendkívül hasonló akár egy algát vizsgálunk, akár egy gerinces állatot. Ez a gén-amely nagy értékkel bír minden szervezet számára-dacolt a változó körülményekkel és az állati evolúció több százmillió éve alatt képes volt fennmaradni az egyedek változó génkészletében is.
Taifo Mahmud professzor ( OSU College of Pharmacy) a kutatás vezető szerzője szerint
 az emberek és az emlősök nem képesek előállítani ezt az anyagot de sok más állatfaj igen.A genetikai útvonal, amely lehetővé teszi a gadusol termelését  többféle állatban megtalálható  kezdve a szivárványos pisztrángtól ,  az amerikai aligátoron és a  zöld tengeri teknősön keresztül egészen   a háztáji csirkéig.
 Magát a  gadusol előállításának képességét-amely nyilvánvalóan evolúciós  előnyt biztosít minden más faj számára is amely rendelkezik vele- először halikrákban fedezték fel. Tudjuk hogy  erős fényvédő, de  másféle  szerepet is játszhat például  mint antioxidáns, mint a stresszválasz résztvevője vagy részese lehet az embrionális fejlődésnek, esetleg még egyéb funkciókkal is bírhat.
Tanulmányukban a OSU kutatói  megtalálta a módját, hogy természetes módon és nagy ,mennyiségben állítsanak elő  gadusolt élesztő segítségével. A kutatás talán lehetővé teszi , hogy a  gadusol végül  különböző fényvédő és kozmetikai termék összetevője legyen. Elméletileg még annak is fennáll  a lehetősége hogy az emberek elfogyasszák a  gadusolt, és így egy szisztémás fényvédőhöz jussanak   szemben a krémekkel vagy testápolókkal és vegyületeikkel amelyeket a bőrbe kell dörzsölni.
A  gadusol létezése már  ismert volt az egyes baktériumok, algák és más életformák esetében, de azt hitték, hogy a gerinces állatok csak a táplálkozás útján szerezhetik be. Az a képesség, hogy egyes állatok közvetlenül képesek szintetizálni ezt a   fényvédőt  fontos szerepet játszhatott az állati evolúcióban. Még  több kutatásra  van azonban szükség ahhoz, hogy  ennek a különleges anyagnak minden szerepét felderítsék ,és megértsék mennyire fontos ez a vegyület az állatok fiziológiája és az ökológia szempontjából.
Forrás: oregonstate.edu