Funkcionális élelem: brokkoli, paradicsom, fokhagyma az ‘új frontvonal’

Élelmiszer technológusok mutatták be az angiogenezist* gátló természetes élelmeket, amelyekb?l betegségeket megel?z? élelmiszert lehet kreálni és promótálni.

*angiogenezis- érfejl?dés, el?segíti betegségek, mint a rák, elhízás, gyulladások keletkezését

“A vérereknek kritikus szerepük van minden sejt, minden szerv, a szervezet minden funkciójának m?ködésében” – magyarázza William W. Li, orvos, az Angiogenezis Alapítvány elnöke. “Ez a kutatás kimutatja, élelmiszerekkel és italokkal is el? lehet mozdítani az egészséget és a jó közérzetet, befolyásolva az angiogenezist.”

“A világon több, mint egymilliárd embernek nincs egyensúlyban az angiogenezis rendszere.” Ezek az emberek vagy már betegek, vagy nagy a kockázatuk abnormális vérerek létrejöttére, azzal kapcsolatos szívbetegségre, rákra, artritiszre, Alzheimer-kórra, elhízásra vagy más betegségre.

Létezik jónéhány angiogenezist gátló gyógyszerkészítmény a piacon, amelyek sikerrel felveszik a küzdelmet a rákkal vagy más betegséggel. De sok élelem ugyanolyan hatásos, a maga természetes tulajdonságaival: a paradicsom, a zöld tea, a fokhagyma, a brokkoli, a fekete csokoládé, a kurkuma, a tonhal és az olíva olaj.

“Az élelem orvosság, amit naponta háromszor is fogyasztunk. Nem használhatnánk az angiogenezis módosítását egy korábbi szakaszban, a még egészséges embereknél? Nem hagyhatnánk ki a gyógyszereket meg az orvosi eszközöket?”

Ez a kutatás azzal foglalkozik, hogy kombinálja a fenti élelmeket, például a paradicsomot és a brokkolit, némelyeket bizonyos h?mérsékletre hevít – másokat pedig nem – és olíva olajjal készít el egyeseket – amivel fokozza a táplálék anti-angiogenezis képességét. A felfedezés hatással lesz az élelmiszerek megtervezésére és elkészítésére, mondja Vincent Li.

“Érezhet?en globális igény van a funkcionális élelmiszerekre, amelyek a tápértékükön túl is nyújtanak el?nyt az egészségre” – nyilatkozta Ravi Menon, a Bell Egészség és Táplálkozás Intézet vezet? tudományos munkatársa (Minneapolis). Ezeknek a funkcionális élelmiszertermékeknek a kifejlesztése hosszas élelmiszer-biztonsági és -hatékonysági teszteléseket igényel és a fogyasztók tájékoztatását az egészségre gyakorolt hatásairól, f?zte hozzá Menon. “Nehéz a jelenlegi szabályozási keretek között elhelyezni a funkcionális élelmiszerek hatásának b?vül? repertoárját.”

“A legjobban úgy lehet legy?zni a társadalmak egyre növekv? egészségproblémáit, hogy elébük megyünk, megel?zzük ?ket. Az angiogenezis táplálkozással való legy?zése egy jó lehet?ség az egészség javítására – egy olyan id?szakban, ami megérett az innovációra” – mondta Dr. Li.

Független.hu

Megjegyzés: igaz ugyan hogy a cikk kifejezetten a kereskedelemben el?forduló funkcionális élelmiszerek kifejlesztésével foglalkozik, de szerintem kihagyhatjuk az egészb?l a feldolgozó ipart.