Kertünk egy kis világ, amelyben a növényeket mi válogatjuk össze, mi választjuk ki, hogy mi hova kerül, társítjuk és csoportosítjuk ?ket és ezzel meghatározzuk a kert hangulatát, él?világát és nem utolsó sorban fenntarthatóságát.
A fekete nadályt? (Symphytum officinale), vagy népiesen forrasztóf?, nedves rétekr?l begy?jthet? gyógynövényként inkább ismert, mint kerti dísz vagy haszonnövényként. Pedig megérdemli, hogy kertünk elvadított részében, a konyhakert sarkában vagy akár a virágágyás ével?kkel teli oldalán helyet adjunk neki.
El?ször is kiváló dísznövénye a virágágyásoknak. Ha megfelel? helyre van ültetve, ahol elég nedvességhez és tápanyaghoz jut, akkor méretesre növeked? zöld levelei nemcsak megfelel? hátteret biztosítanak a többi virágzó növénynek, de egész nyáron nyíló, lilás, kunkor virágzata is érdekes, tetszet?s színfolttal járul hozzá az ágyás elrendezéséhez, a kert kellemes hangulatához. Azok közé a növények közé tartozik, amelyeknek nagyon jól néznek ki az ágyáson kívül is, ha van a kertnek elvadított része, ahol kissé magasabb a f?, és akár megt?rve akár telepítve nyílnak a vadvirágok, akkor a nadály is közéjük kerülhet. Ha a komposzthalmot szeretnénk egy kicsit elrejteni szem el?l, akkor más növényekkel együtt ültetve a feketenadály tövet is felhasználhatjuk.
Választhatunk neki helyet a konyhakertben is. Kiskertünkhöz tartózó zöldségeskertet nem kell teljesen elhatárolni a telek többi részét?l és nem szabad úgy tekinteni rá mint egy csakis termelésre használt terület. Az itt lév? ével? növényeket érdemes úgy elhelyezni, hogy kellemes hangulatot adjanak a zöldségesnek, esetleg díszítsenek is. Nekik is lehet társuk a fekete nadályt?, annál is inkább, hogy kertészeti felhasználására a zöldségeskertben lesz.
A forrasztóf? nemcsak különleges gyógynövény, de nagyon hasznos levéltrágya készíthet? bel?le. Gyökérzetének köszönhet?en könnyen magához veszi a talajban lév? tápanyagokat, még azokat is amelyek a legtöbb növény számára nehezen hozzáférhet?ek és dús levélzetet fejleszt. Ha leszedjük a leveleit és néhány napig vízben áztatjuk akkor a szétázott levelekb?l az ott felhalmozott tápanyagok az ázatba kerülnek, majd ezt a „teát”, felhígítva használhatjuk mint levéltrágya, vagy kiöntözve mint tápoldat. A növénynek az id?sebb, alsó leveleit érdemes leszedni, és felaprítva egy vederbe, vagy hasonló, lehet?leg fedeles edénybe rakni, majd annyi vízzel feltölteni ami jól ellepi. A lezárt vedret, hordót ezután egy félárnyékos helyen hagyjuk néhány napig- egy hétig. Tanácsos félrees? helyen tartani az edényt mert egy id? után nagyon kellemetlen szaga lesz a lének. Ha már a levelek szétáztak akkor sz?rjük le, és 10-15 rész vízzel felhígítva használjuk el a tápoldatot. A fekete nadályt?b?l készült tápoldat f?leg káliumban gazdag (a csalánból készült f?leg nitrogénben), de emellett sok fontos mikroelemet is tartalmaz. Igencsak alkalmas a paradicsom, paprika, tök és káposztafélék fejtrágyázására, de bogyós gyümölcsöt term? bokrok és gyümölcsfák körül is használhatjuk. A zöldségnövények káliumigénye nagyon megemelkedik a virágzást követ? id?szakban, és fejl?désüket segíthetjük tápoldatozással. A paradicsom ha nem tud elég káliumot felvenni a talajból akkor kevesebb virágot köt, illetve a megtermékenyült virágok egy részét elhullatja, a megmaradt gyümölcsök pedig nem pirosodnak egyenletesen, a szár körüli részen zöldesek maradnak. A káliumhiányban szenved? káposztafélék lassan fejl?dnek, aminek következtében a levelek nagyon szálásak, fásak lesznek.
A fekete nadályt? közeli rokona a kevésbé elterjedt, de igencsak érdekes, díszes és ehet? borágónak, a szintén gyógynövény tüd?f?nek és a mindenki által ismert nefelejcsnek. Hogy dísznövényként mennyire álja meg a helyét az ízlés dolga, gyógynövényként a legjobb az, ha nincs szükségünk rá, de bió tápoldathoz ez az egyik legjobb növény (a csalán a másik), ezért szánjunk neki egy kis helyet a kertben!
Forrás:Kertészkedés Székelyföldön