Egészségügyi államtitkárság: a salátatörvényben nincsenek a gyógyászati segédeszközök támogatását csökkentő javaslatok

(MTI) – Az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat nem tartalmaz a gyógyászati segédeszközök támogatásának módosítására vonatkozó javaslatokat – közölte az egészségügyi államtitkárság szerdán az MTI érdeklődésére.

    A Népszabadság egy, a birtokába került kormányzati döntés-előkészítő javaslatra hivatkozva szerdán írt arról, hogy június elsejétől az állam csökkentené a gyógyászati segédeszközök támogatását, így azok ára, például a vérnyomásmérőké, a mankóké, az ortopéd cipőké és a hallókészülékeké emelkedhet.
Mint a cikkben kifejtették: a parlament előtt lévő legújabb salátatörvény javaslata szerint a forgalmazók öt
százalékkal maguk is emelhetnék termékeik árát, “ám ez a drágulás szinte elenyésző ahhoz képest, amit a kormány intézkedéscsomagja tartogat”. A kormányzati tervek már idén 7 milliárddal, jövőre 14 milliárddal mérsékelnék az egészségbiztosító erre fordítható keretét.
A csomaggal egyben szigorítanák az eszközökhöz való hozzáférés szabályait is, megszüntetnék azt a lehetőséget, hogy a közgyógyellátottak térítésmentesen kapjanak bármilyen segédeszközt, és a támogatási besorolások közül a 98 százalékos kulcsot is eltörölnék – írta a lap.
Erre reagálva az egészségügyi államtitkárság az MTI-vel azt közölte, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium jelenleg vizsgálja a gyógyászati segédeszközök támogatási rendszerét. Mint kiemelték: az egészségügyért felelős államtitkárság a költségvetési előirányzat betarthatóságának érdekében folyamatosan tárgyal a szakmai, forgalmazó és gyártó szervezetek képviselőivel.
Az államtitkárság az egyeztetések lezárulta után ad bővebb tájékoztatást a témában – tették hozzá.
Február közepén a Népszava írt arról, hogy a gyógyászati segédeszközök társadalombiztosítási támogatásánál “brutális megszorításokra” készül a kormány. Az államtitkárság akkor is úgy reagált, vizsgálják a gyógyászati segédeszközök támogatási rendszerét. Ennek érdekében bekérték a szakmai szervezetek, a betegszervezetek, valamint a gyártók és forgalmazók véleményét a gyógyászati segédeszközökre vonatkozó egészségpolitikai stratégiáról.
Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter múlt pénteken nyújtotta be az Országgyűlésnek az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló javaslatát, az újabb egészségügyi salátatörvényt. A javaslat egyebek mellett azt is kimondja, hogy a gyógyászati ellátások körét, az árukhoz nyújtott támogatás alapját és mértékét, valamint a támogatott gyógyászati segédeszközök körét az egészségbiztosításért felelős miniszter az államháztartásért felelős miniszterrel egyetértésben rendeletben határozza meg.