Ebola Európában

Az Oxfordi Egyetem tudósai szerint Nyugat- és Közép-Afrika 15 államában ütheti fel a fejét az Ebola-vírus, további 70 millió embert veszélyeztet a fertőzés.

map

A kutatók tanulmányukban összehasonlították a korábbi Ebola-járványok kitörését a vírus lehetséges terjedésével a denevérek és csimpánzok körében, hogy előrevetítsék, miként terjedhet el a járvány az óriási állatállományon keresztül.
Ez az első olyan tanulmány, amelyben a szakemberek megpróbálnak magyarázatot adni arra, hogyan terjedt el a testnedveken és véren keresztül fertőző Ebola-vírus Nyugat-Afrikában.
Az általuk felrajzolt térkép szerint a Közép-Afrikai Köztársaságban, Kamerunban, Ghánában és 12 másik afrikai országban jelenhet meg a fertőzés, amely 2014-ban már majdnem 2300 halálos áldozatot szedett.
A szakemberek feltételezik, hogy számos denevérfaj hordozza a vírust kórtünet nélkül Nyugat-és Közép-Afrika őserdőin keresztül, terjeszti a betegséget más állatokra, amelyeket viszont egyes közösségekben leölnek és elfogyasztanak.
Az oxfordi tanulmány szerint Elefántcsontparton, Gabonban, Angolában, Tanzániában, Togóban, Etiópiában, Mozambikban, Burundiban, Egyenlítői-Guineában, Madagaszkáron, és Malawiban is felütheti fejét a vírus.
“Térképünk felvázolja az Ebola-vírus valószínű bacilusgazdáit az állatállományban, és ami jóval kiterjedtebb, mint korábban feltételeztük” – idézte Nick Goldingot, az Oxfordi Egyetem zoológiai tanszékének kutatóját a The Daily Telegraph brit napilap honlapja.
Ez nem jelenti azt, hogy ezekben a térségekben a fertőzés az emberek körében is terjedni fog, csupán arról van szó, hogy az összes környezeti és epidemiológiai feltétel adott egy járvány kitöréséhez ezekben az országokban – magyarázta a szakember.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint szeptember 6-ig 2296-an haltak meg a kór okozta betegségben a nyugat-afrikai Guineában, Libériában és Sierra Leonéban. A vírus 4293 embert betegített meg. A WHO azonban úgy véli, hogy a halottak tényleges száma még ennél is magasabb lehet.
A kór által leginkább sújtott nyugat-afrikai ország, Libéria védelmi minisztere kedden arra figyelmeztetett, hogy az Ebola-járvány Libéria nemzeti fennmaradását fenyegeti. Brownie Samukai az ENSZ BT tagjai előtt kijelentette, hogy a betegség “úgy terjed, mint az erdőtűz, mindent elpusztítva, ami az útjába kerül”.
Ez a legsúlyosabb Ebola-járvány a vírus csaknem negyven évvel ezelőtti megjelenése óta. A kór terjedése februárban Guineában kezdődött, a járvány azóta Nigériára, Sierra Leonéra és Libériára is átterjedt. A járvány vérrel és más testnedvvel terjed. A betegség tünetei közé tartozik egyebek közt a hirtelen felszökő láz, a hasmenés, a hányás és bizonyos esetekben a belső vérzés. Az Ebola-vírust a Kongó egyik mellékfolyója után nevezték el, ahol a kórokozót 1976-ban felfedezték.

Az WHO legújabb adatai szerint 2014 szeptember 16.-án a helyzet:4963 megbetegedés és 2453 halálos áldozat.10 nap alatt majdnem 700 új megbetegedés történt.

Európa :Hazaszállítják Párizsba az első francia beteget

Hazaszállítják csütörtökön Párizsba az Ebola-vírussal megfertőzött első francia beteget, az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű humanitárius szervezet egyik női önkéntesét, aki Libériában kapta el a betegséget.

A Monroviában önkénteskedő nő az Ebola-járvány által sújtott nyugat-afrikai térségben tartózkodó franca állampolgárok közül az első, aki elkapta a vírust.
A segélyszervezet már negyven órája vár egy orvosilag felszerelt repülőgépre, amely hazaszállítja a nőt Franciaországba – mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján Bertrand Draguez, a szervezet orvosigazgatója. A nő az MSF egészségügyi személyzetéhez tartozik, és több hete tartózkodik Libériában.
A beteget a Párizs közeli Saint-Mandé katonai kórházába szállítják, ahol “két negatív nyomású szoba” áll rendelkezésre – jelezte a katonai kórház.
Az MSF nem fedte fel pontosan a nő kilétét, mert szeretné tiszteletben tartani az “intimitását”. Azt viszont megerősítette, hogy az MSF-nek ő az első “nyugati kollegája”, aki elkapta az Ebolát. Az afrikai munkatársak között már több megbetegedést is regisztráltak.
A francia nőt kedden a szervezet Libériában egy elkülönítő központba helyezte, amint jelentkeztek nála az első tüntetek. A laboratóriumi vizsgálatok utóbb megerősíttették, hogy megfertőződött az Ebola-vírussal.
“Nem két másodperc alatt fogjuk megtudni, hogyan kapta el a fertőzést” – mondta az orvosigazgató. “Azt tudjuk, hogy a normál biztonsági intézkedéseket, amelyek nagyon szigorúak, betartották” – tette hozzá. Elmondta, hogy az egészségügyi személyzet egyszerre egy-másfél órát marad a védőöltözetben, mert az nagyon meleg. Óránként váltják az embereket az önkéntesek között.