E-vitamin és metabolikus szindróma

Egy tanulmány-amely a  American Journal of Clinical Nutrition című szaklapban jelent meg-világossá tette hogy a hagyományos módon vérből végzett E-vitamin szint mérés korlátozott pontosságú és inkább elfedi a mögöttes problémát mintsem felderítené azt.

A kutató laboratóriumokban végzett mérések merőben más eredménye  újfajta megközelítéshez vezet az E-vitamin szükséglet megítélésében.

Az E-vitamin egy fontos tápanyag, amelyet azonban nehéz csupán étrendi úton megszerezni. Antioxidáns volta miatt fontos szerepet játszik a sejt védelmében, befolyásolja a génexpressziót, az immunrendszer működését, segíti a sebgyógyulást, javítja az atherosclerosis által okozott károkat, fontos a látás és a neurológiai funkciók szempontjából,  és az egyik leghétköznapibb tulajdonsága amelyet a kozmetikai ipar is kihasznál, hogy védi a zsírokat és az olajokat az avasodástól.

Az E-vitamin nagy mennyiségben található a mandulában, a búzsacsírában, különféle magvakban és olajokban, viszont jóval kisebb mennyiségben zöldségekben és salátákban például az egyéb szempontból igen egészségesnek tartott spenótban és kelkáposztában. Táplálkozási adatokat alapul véve az USA-ban a férfiak 92%-a és a nők 96%-a nem  fedezi napi E-vitamin szükségletét a táplálkozással.

A két amerikai egyetem- Oregon State University,Ohio State University- kutatói által jegyzett  klinikai vizsgálat kifejezetten a metabolikus szindrómában szenvedő betegek E-vitamin szükségletére irányult.

A kutatás azt  mutatta, hogy a metabolikus szindrómában szenvedő emberek E-vitami szükséglete általában 30-50%-kal több mint az egészségeseké.

A metaboliokus szindróma tünetei a túlsúly, a hasi elhízás, a magas vérzsírszint,  a magas vérnyomás, pro-gyulladásos állapot, pro-trombotikus állapot és az inzulin rezisztencia vagy csökkent glükóztolerancia. Azok a betegek tartoznak  ebbe a rizikócsoportba akiknél a fentiek közül legalább három megtalálható. A metabolikus szindróma következtében jelentősen megnövekedik a szív- és érrendszeri betegségek és a 2-es típusú cukorbetegség kockázata. Ezek adják az  elsődleges halálokot a fejlett világban.

A kutatás első alkalommal mutatott rá, hogy az E-vitamin szint vérből való kimutatása teljesen hibás eredményhez vezet, vagyis a vérben akkor is normál mennyiség mérhető, amikor a szövetekből hiányzik ez a vitamin. Ennek oka, hogy ez a vitamin zsírban oldódik, és  magas koleszterin és vérzsírszintű emberekben a keringési rendszerben normális mennyiséget lehet kimutatni belőle.

A laboratóriumi körülmények között végzett lényegesen bonyolultabb vizsgálathoz az E-vitamint a hidrogén egy stabil izotópjával a deutériummal címkézték fel. Így képesek voltak mérni a szervezetből távozó E-vitamin mennyiséget és összehasonlítani azt a bevitt mennyiséggel.

Az eredmény azt mutatta, hogy a metabolikus szindrómában szenvedő betegek szervezete 30-50%-kal több E-vitamint tartott meg magának, miközben a vérben mért E-vitamin szintek nem mutattak különbséget beteg és nem beteg között.

Az eredmények alátámasztják azt a következtetést, hogy a metabolikus szindróma magasabb oxidatív stresszt és több gyulladást eredményez, és ennek féken tartására több antioxidánsra, például E-vitaminra van szükség.

Forrás:eurekalert.org