Cukor amire mindenképpen szükség van!

A glükóz egyfajta cukor, amitől az agy üzemanyag ellátása függ. Vizsgálatok kimutatták, hogy a glükóz hozzáférhetőség romlása negatív hatással lehet a figyelemre, az emlékezetre és a tanulásra, és azt, hogy a glükóz adása ilyen tekintetben javíthatja a kognitív funkciót. Az agy a kihívást jelentő szellemi feladatok során szintén több glükózt használ fel. Ezért, a jó kognitív funkció érdekében különösen fontos lehet a vércukorszint optimális szinten tartása. A rendszeres étkezés segíthet ennek elérésében.

A glükóz, mint üzemanyag
A glükóz egyfajta cukor, amihez főként keményítőtartalmú élelmiszerekből (kenyér, rizs, tésztafélék és burgonya) valamint gyümölcsökből, gyümölcslevekből, mézből, lekvárokból és kristálycukorból tudunk hozzájutni. A szervezet képes glükózra bontani ezen élelmiszerek emészthető szénhidrátjait, amit az energiaellátás érdekében a vérkeringés szállít az agyhoz és más szervekhez. A szervezet szigorúan szabályozza a vércukorszintet, ez az úgynevezett glükóz homeosztázis. A glükoneogenezisnek nevezett folyamat teszi lehetővé a szervezet számára, hogy a fehérje és zsír építőelemeiből előállítsa saját glükózát. A glükóz glikogén formájában tárolódhat a májban és valamivel kisebb mértékben az izomzatban. A glikogén energiatartalékot képez, ami hirtelen szükség esetén (testmozgás) gyorsan mozgósítható, de a szervezet akkor is glikogénraktárait bontja le, mikor az élelmiszerekből származó glükózbevitel elégtelen (például éhezés során). A máj glikogénraktárai 12-18 órával étkezés után, például éjszakai koplalás alatt, csaknem kimerülnek, ezután a test egyre inkább a zsírok lebontásából származó energiára támaszkodik.

Az agy energiaszükséglete
Az emberi agyat a neuronok vagy idegsejtek sűrű hálózata alkotja, melyek állandóan működnek – még alvás közben is. Hogy az ezen aktivitás fenntartásához szükséges energiához jusson, az agy a véráramból származó folyamatos glükózellátottságtól függ. Az egészséges táplálkozásnak az összes energiaszükséglet 45-60%-át szénhidrátokkal kell fedeznie.Egy normál testtömegű felnőttnek naponta 200 g glükózra van szüksége, ennek kétharmadára (mintegy 130 g) kifejezetten az agynak van szüksége, hogy fedezze glükóz igényét.

Mikor a vércukorszint nagyon lecsökken – pl. éhezés során, az agy a test többi részével versenyez a glükózért. Ilyen feltételek mellett, a glükóz részesedésének szigorú ellenőrzésével, az agy képes fenntartani magas szintű aktivitását. Ezt két fő módon valósítja meg: az első, amikor közvetlenül a vérből von el glükózt energiahiányos sejtjei számára, és a második, mikor korlátozza a test többi része számára hozzáférhető glükóz mennyiségét, ily módon biztosítva magának jobb ellátottságot. Ezek a mechanizmusok nélkülözhetetlenek a túléléshez. Ellentétben az izmokkal (beleértve a szívet), és a májat, az agy nem tudja a zsírsavakat közvetlenül üzemanyagként felhasználni.

Glükóz és a szellemi teljesítmény
E kifinomult szabályozás ellenére, bizonyos agyi területeken rövid ideig előfordul a glükóz hozzáférhetőség romlása. Ezek a „lemerülések” ronthatják az olyan, különböző kognitív funkciókat, mint a figyelem, az emlékezet, és a tanulás.

A glükózzal foglalkozó vizsgálatok bebizonyították, hogy ennek a cukornak a beadása javíthatja a kognitív működést – különösen a rövid távú memóriát és a figyelmet. A legtöbb ilyen vizsgálatban meghatározott mennyiségű glükózt adtak inni a résztvevőknek. Egy vizsgálatban Sünram-Lea és munkatársai megállapították, hogy a glükóztartalmú ital jelentősen javította a fiatal felnőttek hosszú távú verbális és térbeli memóriáját. A hatás hasonló volt, akár éjszakai koplalás után, akár reggeli utáni kétórás koplalást követően, akár ebéd utáni két órás éhezést követően fogyasztották el az italt. Hasonlóképpen, Riby és munkatársai úgy találták, hogy a glükóz javítja a memóriát.

Úgy tűnik, hogy a nagyobb kihívást jelentő szellemi feladatok jobban reagálnak a glükózra, mint az egyszerűbbek. Ennek az lehet az oka, hogy az agy glükóz felvétele enyhén stresszes körülmények között növekszik. Ezek közé tartoznak a kihívást jelentő szellemi feladatok is.

Tekintettel arra, hogy az agy érzékeny a vércukorszint rövid idejű esésére, és úgy tűnik, kedvezően reagál a vércukorszint növekedésére, a kognitív funkció fenntartása érdekében előnyös lehet a megfelelő vércukorszint fenntartása. A rendszeres étkezések segíthetnek ennek megvalósításában. A vizsgálatok különösen a gyermekeknél és a serdülőknél mutatták ki, hogy a reggelizés, a memóriával és a figyelemmel összefüggő feladatokban megnyilvánuló képesség erősítésével javíthatja a szellemi teljesítményt.

Következtetés
Az agy egy rendkívül aktív szerv, ami üzemanyagként a glükózra támaszkodik. A glükóz egyrészt közvetlenül szénhidrátot tartalmazó ételekből és italokból származik, vagy a szervezet állítja elő nem-szénhidrát forrásokból. Úgy tűnik, hogy vércukorszint optimális szinten tartása különösen a nagyobb szellemi kihívást jelentő feladatoknál hasznos a jó kognitív funkciók megőrzése érdekében. A rendszeres étkezés hasznos lehet ennek eléréséhez.

Forrás: EUFIC.ORG