Csíráztatás – A vöröshere csíra

vorosheremagáztatási idő: 4-6 óra
hőmérséklet: 21 C°
az öblítések gyakorisága: naponta 2 alkalommal
csíráztatási idő: 3 nap
vitaminok és ásványi anyagok: B-vitaminok (B1-, B3 – vitaminok); C-vitamin; Kalcium; Kálium; Magnézium; Foszfor; Króm;
a csíra hossza: 3 mm

A vöröshere nagyon gazdag növényi színanyagokban, illetve mikor tápanyagokban. Falavonoid tartalma révén antioxidáns hatással bír. Legjobban azonban fitoösztrogén tartalmánál fogva szeretik alkalmazni. A fitoösztrogének sokkal, kisebb hatékonysággal bírnak, mint a valódi ösztrogének, de hatásuk nem is közvetlen ösztrogénhatásukban áll, hanem a sejtek ösztrogén receptorainak érzékenyítésében. Ráadásul szervezetünkben több ösztrogén receptor is létezik, és a fitoösztrogének azok arányát képesek megváltoztatni jó irányba. Így a hormon érzékeny tumorok kialakulásának kockázatát nem növelik. Ellenben a szív és érrendszeri, a női hormonális, illetve csontanyagcsere zavarokra pozitív hatással vannak. A vöröshere hatóanyagai a biochanin és fromononetin nevű izoflafonok, melyek a két „leghatékonyabb” izofalvon, a diadzein és genistein előanyagai. Ez utóbbiakból a növény csak csekély mennyiséget tartalmaz.

Vöröshere csíra hatása:

  • Tartalmazza az összes nyomelemet, ami a mirigyek működéséhez és normális funkciójához elengedhetetlen,
  • Jótékony hatású epe-, máj- és cukorbetegeknek,
  • Ízületi és reumás bántalmak csillapítására is kitűnő,
  • Erősít, táplál, tisztítja a vért,
  • Nyugtatja az idegrendszert és a gyomrot,
  • Görcsoldó, nyálkaoldó,
  • Gyulladáscsökkentő,
  • Torok- és gyomorrák gyógyszereként ismerték a XIX. század orvosi könyveiben, „megakadályozza” a rákos daganatok növekedését,
  • Magas ásványi anyag tartalma miatt termékenységfokozó,
  • Hatékonyan segíti a kalcium beépülését a csontokba,
  • Képes a menopausa körüli nők hőhullámait és a menstruációt megelőző tünetegyüttes csillapítására,
  • A prosztata megnagyobbodás tüneteinek enyhítésére is alkalmas,
  • Csökkenti a koleszterinszintet,

A csíráztatás menete:

A csíráztatásra szánt magvak közül célszerű a törött és idegen szemeket eltávolítani, kizárólag teljes magvakat használjunk. A magvakat először alaposan meg kell mosni, majd a vöröshere mag esetében 4-6 órán  keresztül áztatni kell. Ha ez megtörtént öntsük le róla a vizet, aztán tegyük egy szinttel feljebb a csíráztató edényben és öblítsük át folyóvízben, majd tegyük egy megfelelő hőmérsékletű, szellős helyre (18-21 C°). Csíráztatni sötétben is lehet,  ezek a csírák több B-vitamint tartalmaznak, színük azonban fehér marad.  A világosban csíráztatott magvak magasabb C-vitamin és klorofill tartalommal rendelkeznek.

A csíráztatás ideje mag fajtájától és a felhasználás céljától függűen változó, 2- 4 nap . A salátákhoz általában a kevésbé rostos, fiatal csírákat használjuk fel, főtt ételekhez viszont a fejlettebb csírák használata szokásos.

Megjegyzés: Csíráztató tálat és csíráztatásra szánt magot bármely gyógynövényboltban be lehet szerezni.